Skip to content

Вимушене переселення на околиці міста: таємниці єврейського цвинтаря у Дніпрі

Ксенія Куземко

З давніх часів місця упокою, померлих були священними і особливо шанованими, оскільки саме тут знаходять свій останній притулок близькі родичі. На території Дніпропетровської області розташовано безліч стародавніх поховань та скіфських некрополів, і деякі з курганів знаходяться у межах Дніпра. Про історію єврейського цвинтаря розповість кореспондент «Наше місто» із посиланням на фейсбук-сторінку Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

Старий єврейський цвинтар знаходився в приміському селищі Нові-Кайдаки. Причина його закриття, віддаленість від тогочасного міста та незручність у змісті.

Територія нового місця єврейського цвинтаря була оточена вулицею Повітової, Дарвіна та Курганською. Цвинтар утримувався за рахунок коштів похоронних товариств міста, сум коробкового збору та пожертвувань.

Забуті могили: таємниці єврейського цвинтаря у Дніпрі

У 1893 р. при цвинтарі було відкрито молитовний будинок «Бейт Гахаїм» для якого в 1899 р. збудовано спеціальну кам’яну будівлю. Є відомості, що на цвинтарі було кілька сімейних ділянок.

У 1870-х роках. було створено військову ділянку для солдатів-євреїв, які проходили службу у частинах місцевого гарнізону.

Вже 1898 р. правління єврейської громади повідомило міську владу про відсутність місць для поховань на території цвинтаря. На той час там було поховано близько 90 тис. осіб.

Міська влада визнала наявність проблеми і в березні 1900 р. виділила під цвинтар ділянку в 7 десятин землі (близько 8,5 га) уздовж Нікопольської дороги (Розвилка).

Цим же рішенням поряд з Новим єврейським цвинтарем було виділено ділянку 20 десятин (близько 24 га) під Новий міський (християнський) цвинтар і в 1 десятину (близько 1,2 га) під Новий мусульманський цвинтар.

Роботи з благоустрою території та перші поховання на Новому єврейському цвинтарі розпочалися вже у 1901 р. Саме на цьому цвинтарі у 1905 р. у братських могилах було поховано жертви жовтневого єврейського погрому.

Забуті могили: таємниці єврейського цвинтаря у Дніпрі

Спочатку тут було три поділи – цвинтар міський, єврейський та мусульманський. Але згодом об’єднали в одне – Міське.

У роки німецької окупації єврейська ділянка цвинтаря була перетворена на одне з місць масових розстрілів і цілеспрямовано руйнувалася владою, хоча повного знищення, як Старе єврейське він уникнув.

У 1943 р. було створено нову ділянку цвинтаря вздовж Запорізького шосе. У 1968 р. старі ділянки були закриті та ліквідовані.

На сьогоднішній день Новий єврейський цвинтар, єдиний із трьох міських єврейських цвинтарів, від якого залишилися хоч якісь сліди: могила академіка Л. Писаржевського на старій ділянці, могила архітектора А. Красносільського на новій ділянці, створений з фрагментів надгробних пам’яток меморіал .

Багато перенесених з його території поховань та надгробків зберігаються на Запорізькому, Сурсько-Литовському та Західному кладовищах.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: