Skip to content

Більшість українців не зможуть заробити на пенсії: що сталось та яке вирішення проблеми

Софія Танченко

Новини Дніпра: Українці не зможуть вийти на пенсію вчасно

У 2023 році досить велика частка українців, яким виповниться 60 років, не зможуть вийти на пенсію. Ситуацію погіршила повномасштабна війна, через яку багато громадян залишились без роботи, або знаходяться у відпустці за власний рахунок. Робочий стаж їм не нараховується, а отже вчасно вийти на пенсію вони не зможуть, передає «Наше місто» з посиланням на OBOZREVATEL.

Справжні складнощі з виходом на пенсію розпочнуться з 2025 року.

Зараз за даними Пенсійного фонду внески на пенсію роблять лише 10,7 млн українців. Нині середня пенсія становить 4766 грн. Щоб забезпечити таку цифру, середня зарплата в Україні має становити понад 21,6 тис. грн.

Наразі щоб вийти на пенсію у 60 років, треба мати стаж 30 років, 15-20 років стажу вистачить, щоб вийти на пенсію у 65 років, а 20-30 – у 63 роки.

У середньому українці виходять на пенсію маючи 32 роки стажу. Але з кожним роком заробити цей стаж стає все важче.

З початком повномасштабної війни близько 3 млн українців перестали платити внески до ПФУ, отже, стаж їм не зараховують.

Навіть за оптимістичного сценарію із 2025-го у більшості 60-річних українців не вистачатиме стажу для того, щоб виходити на пенсію вчасно.

За розрахунками ПФУ у 2027 році виконати вимоги до стажу зможуть, у кращому випадку, 45% українців.

Допомогти стабілізувати ситуацію може підвищення пенсійного віку до 65 років. Тобто українцям доведеться працювати довше.

У майбутньому підвищення пенсійного віку дозволить переглянути розмір пенсій. Наразі у формулі розрахунку виплати враховується дуже низький коефіцієнт стажу. За кожен відпрацьований рік дають лише 1% розрахункового заробітку.

Категорія: Новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: