Skip to content

Рівень води критично знизився: Каховське водосховище на порозі екологічної катастрофи

Про те, що Каховське водосховище втрачає воду, зараз багато говорять і пишуть. Поділився своїми думками і заслужений журналіст України Григорій Южда, передає Nikopolnews. Автор допису, оприлюдненого у Фейсбуці, вважає, що Каховське водосховище на межі екологічної катастрофи. Про це повідомляє сайт «Наше Місто».

«Країна-терорист – рф внаслідок повномасштабної воєнної агресії створила в Україні ще один осередок можливої екологічної катастрофи – на Дніпрі. На світлині видно загальну панораму Каховської ГЕС до російсько-української війни. Отам, вдалині, на правому березі, як писав у «Поемі про море» О. Довженко, «далеко за Дніпром на горі біліє Берислав», – пише журналіст.

Южда розповідає, що 11 листопада 2022 року, відступаючи з правобережної Херсонщини, окупанти підірвали три з 22-х запірних шандорів Каховської ГЕС (на стику земляної і бетонної частин греблі), на що вказує супутниковий знімок.

«Через ці отвори вода неконтрольовано переливається з Каховського водосховища у нижній б’єф річки Дніпро. За 2 місяці рівень води у водосховищі впав більш як на 1 метр. Навіть для невеликого ставка такий спад небажаний, що вже казати про Каховське водосховище, площа якого становить 2155 квадратних кілометрів! На інших світлинах видно, у що перетворилася Басанка у Бериславі а також прибережна зона у місці міського водозабору. Сумно», – пише Южда.

Новини Дніпра: рівень води у Каховці - Наше Місто

Він каже, що особливої шкоди довкіллю завдано у верхів’ї Каховського водосховища, в межах Запорізької області. Там, на мілководді, у заплавневій частині водосховища 13 січня 2023 року Державна екологічна інспекція Південного округу зафіксувала масову загибель риби. Як стверджують фахівці, відміткa нормaльного підпірного рівня Кaховського водосховищa склaдaє 16 метрів. Відміткa рівня нaвігaційної можливості – 14 метрів, мертвого об’єму – 12,7 метрів. Нaрaзі рівень води у Кaховському водосховищі ледь сягає 15 метрів.

«На жаль, Каховська ГЕС, як і Запорізька АЕС, що черпає воду для технічних потреб із Каховського водосховища, досі перебувають під контролем російських окупантів. І що вони ще зможуть там учинити, ніхто про це, крім них самих, не знає», – констатує Григорій Южда.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: