Skip to content

Засекречені документи та сенсаційні знахідки: як блогер з Дніпра досліджує таємниці минулого

Ксенія Куземко

Засекречені документи та сенсаційні знахідки: як блогер з Дніпра досліджує таємниці минулого

Історичний процес – це динаміка. Динаміка змін речей, звичок, людських доль. Еволюцію міського простору відслідковують, зокрема, за допомогою карт. Які будівлі з’являлись, які місцини безповоротно втрачені, як виглядали цвинтарі, де зараз розбиті міські парки досліджує відомий дніпровський блогер Артем Костюк, пише «Наше місто».

Артем не має профільної історичної освіти. Проте створений ним проект ОлдМапс використовують знані краєзнавці, історики, архітектори.

Проект OldMaps це – цифровізовані карти, які відображають динаміку зміни міста. На прикладі Дніпра це виглядає наступним чином: Артем Костюк віднаходить карти міста чи окремої його частини, наприклад, 1900-го, 1910-го, 1950-го років. Потім цифровізує мапу. Завдяки програмі у інтерактивному режимі можна побачити сучасну місцину, майже кожний її квадратний метр, якою вона була десять, двадцять, сто років тому.

Копітка робота з пошуку старих карт тривала не один рік. Деякі матеріали були довгий час засекречені через «холодну» війну між країнами Заходу та соцтабору.

З накопиченням карт Артем Костюк вирішив, що саме час зробити їх загальнодоступними. Більш того, основна задумка проекту ОлдМапс показати розвиток міста в динаміці.

Завдяки старим картам є можливість побачити об’єкти, які давно не помітні. Приклад – кладовище, де ховали військових вермахту у роки Другої Світової війни. Зараз тут – парк Пам’яті та Примирення.

Проект ОлдМапс має також прикладне значення. Не так давно завдяки аерофотозйомці часів Другої світової війни вдалося зробити сенсаційну знахідку – було віднайдено місце поховання першого Почесного мешканця Катеринослава, Олександр Поля. Завдяки його діяльності наш регіон у другій половині ХІХ століття став одним із промислових центрів.

Після того, як могилу Олександра Поля вдалося віднайти, його рештки перепоховали в Севастопольському парку. Були плани щодо масштабної реконструкції зони відпочинку та створення на цьому місці пантеону видатних мешканців міста. Однак широкомасштабна агресія росії завадила цим планам.

Після завершення війни роботи з реконструкції парку продовжать. Так само як буде розвиватися проект ОлдМапс. У планах Артема Костюка покрити шарами карт всю Україну. Він сподівається що до проекту долучаться небайдужі українці, якім цікава минувщина.

Категорія: Важливо, Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: