Skip to content

Як виглядали перші українські гривні понад 100 років тому: унікальні фото

Ксенія Куземко

Гроші в Україні

Офіційною національною валютою України є гривня. Її назва походить від слова «гривна», яке за часів Київської Русі позначало нашийну прикрасу. Вже у VIII-ІХ століттях під час торговельних операцій і сплати данини гривна використовувалась як міра ваги і лічби. Пізніше, у різні історичні періоди, слово «гривня» неодноразово змінювало своє значення. Кореспондент «Наше місто» розповість, як виглядали перші українські гроші.

Після проголошення 1917 року утворення Української Народної Республіки, Центральна Рада зініціювала розробку національної валюти.

Першою банкнотою стала купюра в 100 карбованців. Її надрукували 1917 року, але в обіг вона увійшла тільки у січні 1918 року.

Такі банкноти друкували на літографській машині, тому їх легко можна було сфальсифікувати. Купюра у 100 карбованців не мала водяних знаків та гільйоширної сітки. Невдовзі її вивели з обігу.

Як виглядали перші українські гривні понад 100 років тому: унікальні фото

У березні 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон “Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів”.

Саме тоді й запровадили нову грошову одиницю – гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця.

Протягом 1918 року в Берліні надрукували банкноти номіналом 2, 10, 100, 500, 1000 і 2000 гривень.

Ескіз першої купюри створив Василь Кричевський, трьох наступних – Георгій Нарбут.

На банкноті номіналом 2 гривні було зображено стилізований давньоруський князівський тризуб і вперше його розмістили на українських банкнотах, як символ боротьби з радянською символікою – серпом і молотом.

Також особливістю банкноти є геометричний орнамент.

Як виглядали перші українські гривні понад 100 років тому: унікальні фото

Купюра номіналом 100 гривень є однією із найсильніших купюр у дизайні Нарбута. На ній зображена селянка із серпом і снопом пшениці та чоловік у фартусі, що спирається на молот.

Також на банкноті зображений вінок із квітів і плодів.

А вже оформлюючи банкноту 10 гривень Нарбут використав орнаменти українських книжкових гравюр XVII століття, в ескізі 500-гривневої купюри – образ “молодої України” у вигляді дівочої голови у вінку.

На купюрі 1000 гривень зображено лук-самостріл, схожий на печатку Києва XVII століття. Також український герб.

Як виглядали перші українські гривні понад 100 років тому: унікальні фото

Ескіз 1000 карбованців розробив Григорів Золотов у стилі українського бароко. На банкноті зображені жінки, що тримали гетьманську булаву та ріг достатку, а на зворотній стороні – герб Української Держави.

Ця купюра була останньою з українських грошей, надрукованих у Варшаві 1920 року.

За рік до того Директорія оголосила про зміцнення золотого вмісту української валюти. Почали збирати усе наявне золото та срібло для випуску монет. Також планували переплавити усіх мідні пам’ятники російським царям на дрібну монету. Але карбуванню монет завадив наступ більшовиків.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: