Skip to content

Великий піст 2023 в Україні: від чого варто відмовитись перед Великоднем

Ксенія Куземко

Великий піст 2023 року в Україні у християн розпочинається в п’ятницю 27 лютого і завершиться в суботу напередодні Великодня, 15 квітня. Свята Чотиридесятниця – головний християнський піст, метою якого є духовне очищення та підготовка до святкування Світлого Христового Воскресіння. Великий піст було встановлено на згадку про те, що Ісус Христос протягом сорока днів постився під час Його перебування в пустелі, пише «Наше місто».

Що можна і що не можна їсти у Великий піст

Головний і єдиний сенс посту перед Великоднем – покаяння. Він передбачає суворе утримання в їжі, відмову від розваг, очищення від гріхів.

Протягом усього Великого посту не можна вживати продукти тваринного походження та алкоголь: м’ясо, субпродукти, тваринний жир, молочні продукти та яйця. Основні продукти харчування в цей період – овочі, фрукти, горіхи, бобові, сухофрукти та мед.

Найсуворіші – перший і останній тижні Великого посту. У понеділок, середу і п’ятницю приписано сухоїдіння (вживання їжі, що не пройшла термічну обробку і що не містить олії). У вихідні дозволено гарячу їжу з маслом і трохи вина.

Рекомендовано також відмовитися від подружньої близькості, проте священики уточнюють, що виконувати подружній обов’язок можна, якщо, наприклад, поститься лише хтось один з пари, щоб зберегти мир у сім’ї.

Головна мета посту – не відмова від конкретної їжі, а молитва, причастя, покаяння, очищення душі та зміна себе на краще. Рекомендується частіше відвідувати церкву, читати духовну літературу.

Вагітним і жінкам, що годують, людям з хронічними захворюваннями, дітям до 14 років, і тим, хто зайнятий важкою фізичною працею, церква дозволяє не поститися.

Великий піст 2023 в Україні: від чого варто відмовитись перед Великоднем

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: