Skip to content

Тетянин день 2023: історія, традиції та заборони свята

Ксенія Куземко

Тетянин день 2023: історія, традиції та заборони свята

У середу, 25 січня, в Україні святкують День Тетяни. Тетяна свого часу була покровителькою студентства. Тетянин день, або День студентства, який часто плутають із Міжнародним днем студента – це свято у народному календарі східних слов’ян та пам’ятна дата. Ця дата встановлено на згадку про мученицю Татіана Римську. Кореспондент «Наше місто» розповість, що не можна робити цього дня та які існують традиції.

Історія свята

Свято отримало своє ім’я на честь Святої Тетяни – християнської мучениці, яка жила в Римі за правління імператора Олександра Півночі (222 – 235 роки).

Тетяна Римська (чи Свята Тетяна) була дочкою римського проконсула, побожного християнина. Вона таємно прийняла християнство, і після відмови повернутися до багатобожжя була страчена у 225 році.

Згідно з церковними переказами, дізнавшись, що Тетяна є християнкою, намагався умовити дівчину зректися своєї віри, проте вона не пішла на цей крок. Тоді розлючений префект наказав мучити дівчину різними способами, але Бог дивом повертав здоров’я своїй вірній слузі. Тоді Тетяні відтяли голову.

Разом із дочкою загинув і батько, який також вірив у Ісуса Христа.

Традиції в Тетянин день

  • У храмах відбуваються богослужіння на честь святої Тетяни: віруючі вирушають до церкви, щоб поставити свічки за успіхи та помолитися у разі труднощів у навчанні.
  • Студенти в Тетянин день відзначають своє “професійне” свято, влаштовуючи галасливі гуляння.
  • 25 січня усі Тетяни відзначають свій день ангела.
  • Господині роблять випічку у формі сонечка – у народі вважалося, що це допоможе прискорити настання весни та зробити сонце яскравішим та теплішим. При цьому належало, щоб кожен у сім’ї спробував такі ласощі.
  • У свято прийнято робити добрі справи: допомагати нужденним, жертвувати милостиню та не відмовляти у проханнях, особливо про їжу.

Що не можна робити у День Тетяни

  • Сперечатись, злитися, лаятися, поганословити.
  • Займатися домашньою роботою та рукоділлям.
  • Залишати безлад у будинку – напередодні свята варто зробити прибирання, щоб не спричинити неприємності.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: