Skip to content

200 км тунелів на глибині 300 метрів: що відомо про легендарні шахти Соледару

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Соляні шахти Соледару

Соледар – найгарячіша точка фронту наразі. Росіяни декілька разів вже заявляли про взяття цього міста, проте наші сили оборони тримаються та дають гідну відсіч окупантам. Про історію цього невеликого міста та відомих на весь світ соляних шахт, розкажуть журналісти сайту “Наше місто” з посиланням на НВ.

Соледар – центр промислового видобутку солі з 1881 року. За цей час на родовищі видобули близько 250 млн тонн солі, близько 5 млрд тонн солі — розвідані запаси родовища. На Артемсолі видобували 94% усієї солі, що споживалася в Україні, але через інтенсивні бої підприємство припинило роботу у квітні 2022 року. За майже 150 років довжина соляних шахт у районі міста досягла 200 км, а залягають вони на глибині до 300 метрів.

Частина шахт у Соледарі була туристичною пам’яткою і ще незадовго до повномасштабного вторгнення тут проводили екскурсії для туристів.

У червні 2021 року в соляних шахтах Соледара зняли епізод передачі Світ навиворіт. У ньому, окрім видобутку солі, показали підземну церкву в соляній шахті, висота стелі якої 40 метрів.

Також у шахтах на глибині 300 метрів розташований спелеосанаторій Соляна симфонія, де можна було зняти кімнату та пожити.

Раніше у приміщеннях соляних шахт грали симфонічні оркестри та проходили мистецькі виставки. У 2004 році у підземному приміщенні пройшов фестиваль класичної музики Соляна симфонія за участю народної артистки України, солістки Віденської опери Вікторії Лук’янець та Донбаського симфонічного оркестру з Луганська під керівництвом австрійського диригента Курта Шмідта. Зал вмістив 250 слухачів, кожен із яких заплатив за квиток від 580 до 2000 євро.

Тут також відбувся перший в історії людства політ на повітряній кулі під землею, і цей факт внесли до Книги рекордів Гіннеса.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: