Skip to content

У Дніпрі демонтували пам’ятник російському вченому Михайлу Ломоносову (Фото)

Софія Танченко

Новини Дніпра: У Дніпрі демонтували пам’ятник Михайлу Ломоносову

Сьогодні у Дніпрі демонтували пам’ятник російському вченому Михайлу Ломоносову. Це остання па’мятка, яку демонтували згідно з рішенням виконкому №1055, передає “Наше місто”.

Памʼятник Михайлу Ломоносову виконаний із бронзи. Його висота 7,7 метрів. Точна вага невідома.

Ломоносов зʼявився на цьому місці у 1971 році. А до нього тут стояла скульптура російської імператриці Катерини ІІ, яка загадковим чином зникла під час німецької окупації.

«Пам’ятка увічнює ім’я Ломоносова, який зробив чималий внесок у розвиток точних та природничих наук. Проте не варто забувати, що саме ця людина була першою, хто назвав українську мову «російсько-польським діалектом». Після нього цю тезу підхопили й інші російські діячі. Окрім цього Ломоносов стверджував, що завдання історії – підкреслювати велич і давнину російського народу, а про темні сторінки в його історії слід замовчувати», – розповів заступник мера Дніпра Михайло Лисенко.

Памʼятник Ломоносова, як і 7 демонтованих раніше, буде зберігатись на території одного з комунальних підприємств.

Його подальша доля, як і доля його «колег», буде вирішуватися фахівцями Дніпровської міської ради. Постаменти поки що не чіпатимуть. Що буде розміщено на місцях демонтованих памʼятників поки теж невідомо.

Нагадаємо, що 16 грудня комунальники демонтували пам’ятники Андрію Булигіну, Олександру Пушкіну та Володимиру Дубініну. 26 грудня до своїх «колег» відправились Максим Горький та Валерій Чкалов. Також 4 січня демонтували і пам’ятник радянському воєначальнику Юхиму Пушкіну та радянському піхотинцю Олександру Матросову.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: