Skip to content

Соми-людожери та затонулий корабель: унікальна історія коси на Перемозі у Дніпрі

Ксенія Куземко

Соми-людожери та затонулий корабель: унікальна історія коси на Перемозі у Дніпрі

Затишний зелений куточок у м. Дніпро на житловому масиві «Перемога» – коса біля гребного каналу, розпочинається наприкінці бульвару Слави. Місцеві називають цю рекреаційну зону Мандриківська коса, або просто «коса». Це чудове місце для відпочинку у межах Дніпра, де можна відволіктися від роботи та гарно провести час. По обидва боки місцина омивається водами Дніпра, з узбережжя відкриваються гарні краєвиди на місто. Сьогодні кореспондент «Наше місто» розповість його історію і про пов’язані з ним легенди.

Звідки вона з’явилась

Коса на Перемозі з’явилася лише у 70-х роках. За часів Катеринослава тут знаходився острів-гігант – Воронцовський (Становий). Він був улюбленим місцем відпочинку городян у XIX столітті.

Судячи зі старих карт, острів пролягав від сучасного житлового масиву Перемога-1 до Перемоги-5. У довжину він був близько чотирьох кілометрів, а завширшки – близько двох. Коли збудували ГЕС, острів пішов під воду. На його місці в 1970-х роках намили Мандриківську косу (раніше її називали саме так), що складається з 3-х частин. Площа коси чимала, загальна довжина – шість кілометрів.

Соми-людожери та затонулий корабель: унікальна історія коси на Перемозі у Дніпрі

У 1976 році на гребному каналі побудували першу в СРСР воднолижну споруду для тренування спортсменів. Вона складалася з чотирьох стріл по 20 метрів кожна і дозволяла розвивати швидкість до 80 км/год.

З іншого боку коси є ще одна примара минулого. Це залишки старого колісного пароплава. Такі будували ще наприкінці XIX – на початку XX століття. Коли двоповерховий пароплав був ще більш-менш цілим, з нього ловили рибу місцеві рибалки. Потім останні 13 років його систематично розтягували шматочками на металобрухт, і ось сьогодні від судна практично нічого не залишилося – тільки іржаві уламки, що стирчать із води.

Соми-людожери та затонулий корабель: унікальна історія коси на Перемозі у Дніпрі

Ходить легенда, що за часів Катеринослава на острові сталося вбивство. Нібито син господаря однієї з міських ювелірних крамниць привіз сюди свою жінку серця, щоб зробити їй пропозицію. У серцях хлопець штовхнув дівчину у воду, і вона потонула.

Також подейкують, що поряд з островом водилися соми-людожери. Риби досягали 2-2,5 метрів завдовжки. Тож плавати тут можна було лише на човнах.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: