Skip to content

Після війни треба змінювати концепцію реформування критичної інфраструктури України, – Геннадій Корбан

У зв’язку з тим, що відбуваються постійні екстрені та аварійні відключення світла, природно, всі комунікації страждають, проводка горить, водоканал – труби рвуться, тепломережа – труби рвуться, бо нам дісталася стара радянська система – про це розповів керівник Штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан в ефірі телеканалу ДніпротВ пише сайт «Наше Місто».

За його словами, це відбувається ще й тому, що джерела живлення як цивільних користувачів, так і критичної інфраструктури знаходяться на одних вводах, що саме по собі дуже погано.

«На жаль, за 30 років незалежності України у цій галузі ніхто нічого не робив. Ніхто не намагався її навіть перебудувати чи переглянути, як це працює. Просто все трималося на соплях, які нам дісталися ще від Радянського Союзу», – повідомив Корбан.

Він наголосив, що після війни потрібно переглядати концепцію.

«Розділяти джерела живлення критичної інфраструктури та цивільного сектора для того, щоб вони не були на одних вводах. Якщо необхідно відключити світло, зробити віялове відключення в житлових будинках, то це не означає, що має відключатися критична інфраструктура: котельні та насосні станції води та каналізації».

Корбан сказав, що на жаль, під час війни зробити нічого не можна. Тому виконуються превентивні заходи.

 «Ставимо фідери на лічильники, ставимо автомати для того, щоб обмежити відключення критичної інфраструктури при віялових відключеннях. Не завжди дає результат, який допомагає. Проте, комунальні служби намагаються».

За словами Корбана, багато чого треба змінити і в роботі комунальних служб, бо зараз вони працюють просто на межі своїх можливостей – увечері, вранці, вночі реагують на аварійні ситуації.

«Очевидно, тут теж потрібні якісь реформування згодом, щоб розділити. Тому що ми стикаємося з такими, як-то кажуть, найбільш каверзними ситуаціями, де повноваження аварійних служб закінчуються, а починаються повноваження енергопостачальних компаній. І виходить, між ними є якісь ділянки, за які взагалі ніхто не відповідає. І так далі, і так далі. Тому тут потрібно відпрацьовувати, безумовно, заново всі ці системи, і систему енергетики, і систему подачі в житлові будинки, і таке інше».

Як зазначається, наразі всі зайняті тим, що справляються з аварійними ситуаціями.

«На сьогоднішній день скажу Вам так, що аварійні служби нарощують свої можливості, формують додаткові бригади для того, щоб впоратися зі всіма запитами городян, які надходять у зв’язку з відключеннями води, тепла, світла.

А настане мирний час – на мою думку, буде певний план розроблений для цієї галузі.»

Мають змінюватися стандарти, мають змінюватися підходи, зокрема й на рівні держави та уряду. Не лише на рівні міста, відзначив Корбан.

 «Тому що треба розуміти, що закони приймаються і пишуться не в місті та не в містах, а у Верховній Раді та Кабінеті міністрів. На жаль, там люди не завжди розуміють, як це працює на землі. І тому вигадують різні речі, які неможливо втілити у життя, на жаль. І доводиться міській владі крутитися між законами, які не можна виконати, та реальною ситуацією, яка існує у місцях проживання громадян», – резюмував Геннадій Корбан.

Він підкреслив, що різні проблеми, які потрібно регулювати, регулюватимуть вже після того, як спаде небезпека, коли закінчиться війна і ми переможемо.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: