Site icon Наше Місто

У Дніпрі демонтують знаменитий пам’ятник-танк (Фото)

Новини Дніпра: Демонтаж пам'ятника-танка - Наше Місто

У Дніпрі в рамках дерусифікації та декомунізації продовжується демонтаж пам’ятників відомим радянським та російським постатям. Сьогодні, 4 січня, почалися роботи по демонтажу пам’ятника Герою Радянського Союзу Юхиму Григоровичу Пушкіну, більше відомому місті як пам’ятник-танк, повідомляє сайт «Наше місто».

Нагадаємо, що на початку грудня виконком міської ради прийняв рішення про демонтаж пам’ятників, пов’язаних з радянським минулим. Усі демонтовані пам’ятники зберігатимуться на території одного з комунальних підприємств. Уже після війни буде прийматись колективне рішення про їх подальшу долю.

Довідково: Пам’ятник Юхиму Григоровичу Пушкіну (1899 – 1944) – Герою Радянського Союзу, генерал-лейтенанту танкових військ. Має статус пам’ятки історії місцевого значення.

Юхим Пушкін відзначився під час командування оборонними боями наприкінці серпня 1941 р. в районі Діївка – Сухачівка на підступах до Дніпропетровська, за що 9 листопада 1941 р. отримав звання Героя Радянського Союзу. Загинув 11 березня 1944 р. під Миколаєвом під час нальоту ворожої авіації, похований на території меморіального цвинтара на Соборній площі.

Перший пам’ятник на честь Ю. Г. Пушкіна на цьому місці було споруджено у 1946 р. Він представляв собою легкий радянський танк Т-70, встановлений на цегляному поштукатуреному постаменті. Наразі танк Т-70 розташовується біля діорами «Битва за Дніпро», як частина вуличної музейної експозиції.

У 1967 р. Пам’ятку було реконструйовано, внаслідок чого вона отримала свій сучасний вигляд: середній радянський танк Т-34-85 (бортовий № 242).

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version