Skip to content

Один з найстаріших ТЦ у Дніпрі: як ЦУМ зустрічав перших відвідувачів 84 роки тому

Софія Танченко

Новини Дніпра: Як ЦУМ зустрічав перших відвідувачів 84 роки тому

У центрі Дніпра знаходиться один з найбільших торгових центрів міста – Центральний універмаг. 1 січня 1939 року він прийняв перших відвідувачів, передає «Наше місто».

Історія будівництва

1936 року було розпочато будівництво Головного універмагу торгівлі у Дніпропетровську (нині Дніпро). Архітектор будівлі – Олександр Леонтійович Красносільський.

Відкриття ЦУМа здвинулося на 2 роки. Однією з головних проблем були високі ґрунтові води. Через це довелося переглянути проект фундаменту та виконати дренажні роботи.

Також великі складнощі викликало оздоблення фасадів, тому що у міста не виявилося необхідної кількості каменярів.

Неприємності сталися навіть зі скульптурами, що нині прикрашають верхній поверх. В оформленні замовлення щось наплутали. Замість запланованої барельєфної скульптури були надіслані повноцінні статуї, які просто не поміщалися на відведених для них місцях. Їх довелося обтесувати ззаду до потрібних габаритів.

Незважаючи на всі складнощі 1 січня 1939 новий універмаг прийняв перших відвідувачів.

Грандіозна чотириповерхова будівля з торговою площею 3270 квадратних метрів мала 24 відділи, спеціальні примірювальні та переробні кімнати, кімнату матері та дитини, довідкову, телефонний пункт.

За його прилавками працювало 225 продавців, а водночас у будівлі могло перебувати 1200 покупців. Весь 4 поверх був зайнятий під обслуговування персоналу. Тут знаходилися кабінети, гардероби, вбиральні, душові, кімнати відпочинку, їдальня, медпункт та перукарня.

Підвали були зайняті складами та розпакувальними. Для покупців передбачалося три сходи, а товари розвозилися поверхами трьома ліфтами.

Будівля мала 6 входів: три з Проспекту та три з Центральної вулиці.

Війна внесла свої корективи

Восени 1941 року у залах універмагу переховувались 11 тисяч дніпровських євреїв. Пізніше німці використовували будівлю під військові склади.

Після пожежі 1943-го універмаг відновив роботу вже 1944 року, але повністю його відновлення було закінчено лише 1948 року.

З 1971 по 1973 ЦУМ знову стояв на реконструкції. Його торгові площі були збільшені вдвічі за рахунок розширення.  

Після відкриття в середині 2000-х неподалік ЦУМу торгових центрів «Grand Plaza», «Europe», «МОСТ Сіті», «Passage» Центральний універмаг втратив своє значення, хоча і сьогодні послуговується попитом у мешканців міста.

За метеріалами История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: