Skip to content

Гучне засідання: олігархи та «авторитети» намагаються засудити військових у Дніпрі

Полковника і військову частину судять за передачу майна на потреби ЗСУ. Невикористовувану нерухомість у центрі Дніпра передали Державі за наказом головнокомандувача Збройних Сил Україні, вона мала забезпечити відсіч ворога на підступах до Дніпра. Але місцевий бізнес – це не влаштовує, вони дискутують про тактику і стратегію захисту суверенності – у судових залах. Чиї інтереси зачепили вояки? Відповідь на це питання дали вони самі після чергового засідання суду. Ба більше – у ситуації, на їх думку, задіяний дніпровський «криміналітет». Повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на ДніпротВ.

«Естейт Сіті» та «Квартал Груп» позивалися до українських захисників через майно, яке задля оборони Дніпра передали на користь Держави і демонтували.  

Однак на думку позивачів – це відбулося незаконно, ба більше – через пряме розпорядження від міськради. Ані наказ головнокомандувача Залужного, ані закон, який регулює такі процеси – не є аргументами для бізнесу. Представники міськради ж у свою чергу пояснюють – наказів військовим – не віддають.

«Жодних якихось вказівок чи рекомендацій з боку міської ради воєнній частині не надавалося. Міськрада є органом місцевого самоврядування і жодним чином впливу на військову частину вона не має», – сказала Наталія Семчук, головний спеціаліст відділу захисту інтересів територіальної громади міста у судах Дніпровської міськради.

І хоча представниця позивача визнала, що не є військовою експерткою, як і самі позивачі власне. Все ж наводила аргументи щодо недоцільності відчуження саме тієї нерухомості, і не відповідність таких дій відомим їй правилам військової тактики та стратегії. Вимагаючи при цьому проведення військової експертизи.

Представниця позивача вимагала також проведення військової експертизи.

Про яке саме будівництво йде мова – з засідання не зрозуміло. Також одним із аргументів було твердження «що офіційно у Дніпро тоді не було вторгнення ворога». І на те є лист від командування «Схід». Обстановка, мовляв, у березні – була спокійною.

Друге клопотання суд також відхилив. Від коментарів щодо своїх доводів сторона позивача вкотре відмовилася. А захисниця прав військової частини, дала свою оцінку засіданню і почутому. 

«В нас не було ворога в місті саме завдяки таким активним діям, направленим на випередження захисту від ворога. Жодний законодавчий акт не містить можливість скасування даного наказу щодо відчуження майна в суді, тому я думаю що наші військові діяли правильно, адже в нас немає Бучі. В нас не було другого Ірпеня. До речі, вони особисто, я не знаю і ми будемо з’ясовувати, особисто від полковника Водолазького отримають з пенсії вартість цього майна», -повідомила Дар’я Кияненко, захисниця військової частини А7384

Тобто гроші отримують, і майно відсуджують? На думку адвокатки, відбувається розголошення державної таємниці, адже розкриті дані військової частини, її командира та дислокації об’єктів.

Щодо розголошення державної таємниці вже порушено кримінальне провадження. 

«Це спроба крупного олігархічного бізнесу дніпровського помститися військовим. При чому фактично за захист Дніпрі і України. Наказом командира нашої військової частини для потреб країни було вилучене майно, в ситуації, яка того вимагала, березень місяць, коли була загроза і навіть факти проникнення передових загонів ворога на територію Дніпропетровської області, і коли нашу область рішення начальника Генштабу було включено в зону бойових дій», – сказав Андрій Денисенко, військовослужбовець.

За які об’єкти так бореться із військовими місцевий бізнес? Цей каркас колись був виставковим центром, в а потім – об’єктом судових спорів, яким багато років. 

 Інфографіка: за цими посиланнями можна ознайомитись з даними з відкритих джерел.

Ще у 2004 році міськрада уклала договір на земельну ділянку із товариством «Вентер». Там мали збудувати житловий будинок, але не почали навіть. Інспекторів не пускали щоб перевірити доцільність використання ділянки. Почалися суди, а землю передавали все новим власникам. У 2014 році «Вентер» укладає договір іпотеки з «ПриватБанком», який тоді ще належить Ігорю Коломойському. Майно, тобто ця нежитлова споруда, переходить іпотекодавцю, а надалі – реєструється як нерухомість через «чорних реєстраторів». Тепер за нього, вже з українськими захисниками, воюють від імені «Естейт Сіті».      

«Сьогодні ці люди намагаються оскаржити правомірність дій військових. При цьому, що дуже цікаво, вартість оцінки об’єктів вилучених у них, у відповідності до повноважень командира в.ч. 7 млн 6 тис грн – вони не оскаржують. Така подвійна гра, що в принципі характерна в діяльності панів Дубілетів, пана Гороховського, пана Яценка і незмінного супутника, можливо так скажемо, партнера пана Коломойського – авторитетного відомого бізнесмена у Дніпрі пана Петровського», – розповів Андрій Денисенко, військовослужбовець.

Інфографіка: за цими посиланнями можна ознайомитись з даними з відкритих джерел.

Новини Дніпра: суд олігархів проти військових  - Наше Місто

Нагадаємо, «Естейт сіті» та «Квартал Груп» афільовані до спайки Яценко-Дубілета, колишніх керманичів, тоді ще належного Коломойському «ПриватБанку». Це їх слідчі НАБУ викрили на виведенні 136 мільйонів гривень на підставну компанію. У 2021-му році Дмитро Дубілет, Олег Гороховський, Олександр Дубілет, Людмила Шмальченко, Володимир Яценко та інші колишні топ-менеджери започаткували компанію «Фінтех Бенд», до її орбіти і входять позовники проти військових у Дніпрі.

Олександра Петровського або Наріка, у свою чергу, вважають очільником рейдерського угруповання та мережі колл-центрів у Дніпрі й Європі.  

«Модна тема колл-центрів – вона задіює населення Європи, тому що з українців багато не візьмеш, а їх можна роздягати довго. Тому відмивання грошей колл-центрами, які збирають на Наріка – він намагався через Німеччину. Не тільки в Німеччині, в Австрії, Угорщини і т.д. Тому, не торкаючись бандитизму Наріка в Україні, німецька і європейська поліція розслідує тему його колл-центрів і відмивання брудних грошей. Наслідком були ті обшуки, які відбулися», – повідомив Дмитро Фоменко, дніпровський бізнесмен

Обидва клопотання позивача відхилили. Наступне слухання справи відбудеться у січні.

Категорія: Важливо, Війна, Кримінал, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: