Skip to content

Імперіалістична війна та Азовський губернатор: історія найстарішого мосту у Дніпропетровській області

Ксенія Куземко

Імперіалістична війна та Азовський губернатор: історія найстарішого мосту у Дніпропетровській області

На території Перещепинської громади є цікавий туристичний об’єкт – старовинний міст, якому виповнилось майже 110 років. Кореспондент «Наше місто» розповість історію забутого моста з посиланням на фейсбук-сторінку рідна Новостепанівка (Цікавинки з історії нашого краю).

Велика дорога, яка з`єднувала Катеринослав з Константиноградом , вражала своєю нерівністю. За 1-2 верстами рівної дороги йде ряд балок, їздити через які після дощів було дуже важко, а інколи навіть неможливо.

Майже через всі балки перекинуті місточки, дерев’яні та цементні.

Але деякі з цих мостів майже забуті. Так, наприклад, по дорозі з Голубівки на Перещепине маються два мости: один цементний, а другий дерев’яний.

Перший перекинутий через “Широку балку”, поблизу села Троїцького, а другий знаходиться в балці “Крутенькій” за 5 верст від Перещепиного.

Міст у “Широкій бальці” збудували в 1914 році, але не завершили через імперіалістичну війну. У нього відсутні насипи та стовпи, які повинні захищати підводи від падіння з мосту під час їзди вночі, або в мряку. Дерев’яний міст в “Крутенькій бальці” взагалі зруйнований.

На сайті Дніпропетровської облради “Дніпропетровщина туристична” також є згадка про цей міст через “Широку балку”. Там про нього є цікава легенда, що його збудували за наказом Азовського губернатора Василя Черткова, для проїзду Катерини II, коли та мандрувала до  Запорізької Січі..  

До речі перші залізобетонні мости в Новомосковському повіті були побудовані в 1901 році в селі Вільному, а в 1908 році в Підгородньому.

Нагадаємо, раніше ми писали, будинок на вул. Вернадського – це перший хмарочос Дніпра. Його побудували у 1976 році. На будівництво пішло 4 роки. Місцеві його називають «Будинок книги». На першому поверсі знаходився книжковий, де проводилися культурні вечори. Багатоповерхівка була центром міської інтелігенції. Хмарочос став подарунком до 200-річчя міста.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: