Skip to content

Подарунок до 200-річчя міста: унікальна історія першого хмарочоса у Дніпрі

Ксенія Куземко

Хмарочос Дніпра

Будинок на вул. Вернадського – це перший хмарочос Дніпра. Його побудували у 1976 році. На будівництво пішло 4 роки. Місцеві його називають «Будинок книги». На першому поверсі знаходився книжковий, де проводилися культурні вечори. Багатоповерхівка була центром міської інтелігенції. Хмарочос став подарунком до 200-річчя міста, пише «Наше місто».

Чому Дім книг?

У новобудові на перших двох поверхах розташувався перший в Україні Будинок книг. Тут була велика однойменна вивіска.

Приміщення було поділено на декілька залів. Тут не лише продавали книги, а й влаштовували виставки, збиралися літературні гуртки, проходили конференції. Перед будинком також знаходилася площа з легендарним квітковим годинником. Це був механізм, який показував час.

Будинок Книги понад 15 років був центром культурного життя Дніпра. Після приходу важких дев’яностих, коли населенню було не до читання, приміщення стали здавати іншим магазинам.

Дім Книги сьогодні

Містяни, як і раніше, називають висотку Будинок Книги. Перед висоткою, на місці квіткового годинника, звели триповерхову сучасну будівлю. У ньому знаходяться офіси, супермаркет, банк та інші комерційні приміщення. У самій 19-поверхівці, як і за радянських часів, розташовуються квартири.

Категорія: Важливо, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: