Skip to content

Поєднує два проспекти: історія найкоротшої у Дніпрі вулиці без будинків

Софія Танченко

Новини Дніпра: Історія найкоротшої вулиці у Дніпрі

Дніпро — досить велике місто наповнене сотнями різних вулиць, які мають незвичайні назви і ще більш незвичайне їх походження. Проте ми вам розповімо про найнезвичайнішу з них. Про найкоротшу вулицю міста на якій немає жодного будинку. Мова йде про вулицю Олени Блаватської, передає “Наше місто” з посиланням на Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

Пролягає вона через центральний парк Дніпра ім. Лазаря Глоби. Всі ми неодноразово нею ходили, проте навряд чи хтось задумувався, що це дійсно вулиця і що вона має свою назву.

Магістраль виникла 95 років тому – як найкоротший шлях, що поєднує проспект К. Маркса (нині Д. Яворницького) та проспект Кірова (нині О. Поля).

Вулиця була створена на межі двох зон єдиного паркового комплексу, які до революції називалися Міський та Технічний сади.

У 1924 році для зручності сполучення почали прокладати вулицю над парком. Містяни одразу назвали вулицю Новою. До 1960-х вона була проїзною, по ній здійснювався інтенсивний автомобільний рух.

У 1930-х роках вулиця короткий час мала ім’я Івана Гаврилова. У 1925-1927 роках Гаврилов керував Катеринославським, а потім Дніпропетровським округом та водночас міськрадою, потім у 1933-1936 роках керував областю. У1935 р., коли Гаврилов відзначав 50-річний ювілей, міськрада зробила йому подарунок – назвав його ім’ям вулицю Нову. Але у 1937 його розстріляли і вулиця знову стала Новою.

У 2003 році їй дали ім’я Володимира Щербицького – одного з лідерів «дніпропетровської групи» у керівництві Радянського Союзу 1960-1980-х років. З 1972 по 1989 р.р. Щербицький керував українською компартією і був фактично першою особою Радянської України.

Згодом вулицю назвали на честь Олени Блаватської — відомої на весь світ філософині, письменниці, мандрівниці та теософки, яка народилася у Катеринославі (нині Дніпро).

За матеріалами Максима Кавуна та з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: