Skip to content

Свата дніпровського “мецената” Наріка арештували: що відомо

Новини Дніпра: Заарештували Андрія Павелка

Очільник Української асоціації футболу, а за сумісництвом і сват представника дніпровського криміналітету Наріка, Андрій Павелко найближчі два місяці проведе в СІЗО. Щоправда, за президента УАФ можуть внести заставу в сумі 9 мільйонів 880 тисяч гривень. А от чим цікавий цей персонаж і чому до нього так прикута увага громадськості, розбирались журналісти 49000.com.ua, пише “Наше місто”.

Нещодавно Павелко та генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький отримали підозру від Генеральної прокуратури у кримінальному провадженні щодо будівництва заводу з виробництва штучної трави, а також закупівлі продуктів для тоді ще Федерації футболу України. УАФ усі звинувачення заперечувала.

Також за місцем проживання Павелка було проведено обшуки. За наявною інформацією, вони відбулися на підставі ухвали слідчого судді з метою відшукання та вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження за фактом зловживання посадовими особами УАФ своїм становищем у заволодінні чужим майном у особливо великих розмірах. Досудове розслідування розпочато та здійснюється у кримінальному провадженні №42019000000002229 за фактом зловживання посадовими особами Української асоціації футболу своїм становищем у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах. Йдеться про витрати коштів, отриманих ФФУ від УЄФА.

Зазначимо, що зараз УАФ стоїть на порозі виборів нового президента. Каденція Павелка завершилася ще влітку, але через війну вибори відклали. Поки що точну дату виборів не призначили. Ймовірно, це має статися до середини грудня, коли УЄФА проводитиме Континентальний конгрес. Там нового главу УАФ може бути обрано членом виконкому організації. Єдиним, хто офіційно висунув свою кандидатуру на пост президента УАФ, є Павелко.

Втім, за час свого перебування на посаді президента цей футбольний функціонер і політик напрацював на таку кількість розслідувань та відкритих кримінальних проваджень, що цілком може зрівнятися у цьому питанні зі своїм сватом – авторитетним бізнесменом-меценатом від дніпропетровської братви Олександром Петровським (Наріком).

За даними видання footballhub.com.ua, за фактами «роботи» Павелка та його команди в асоціації щонайменше Нацполіція, ДБР, НАБУ та прокуратура розслідує не менше десяти кримінальних проваджень.

«Суми збитків, завданих футбольними корупціонерами бюджету України та міжнародним організаціям (УЄФА та ФІФА), експерти та слідство оцінюють приблизно у понад півмільярда гривень. На рахунку і примітивна корупція на кшталт завищення вартості будівельних робіт, виведення грошей в офшори, і змова з детективами НАБУ, і навіть перешкоджання законній діяльності журналістів», — повідомляє видання.

При цьому не було жодного вироку суду та, відповідно, покарань.

Так, у вересні ветерани футболу України виступили з публічною заявою щодо рейдерського захоплення Асоціації ветеранів футболу України.

«Українська асоціація футболу продовжує боротьбу проти будь-яких незалежних суб’єктів, які можуть мати вільну від Павелка та компанії думку щодо розвитку футболу України. Нинішнє керівництво УАФ, намагаючись протиправно продовжити терміни своїх повноважень, займається антифутбольною діяльністю, провокуючи чергові скандали і вносячи до колись об’єднаної футбольної спільноти розбрат та суперечки», — зазначають ветерани.

На їхню думку, після програного УАФ у Спортивному арбітражному суді Лозанни справи проти керівника Асоціації ветеранського футболу України Олега Собуцького футбольні чиновники УАФ не заспокоюються, намагаючись насильно захопити владу в АВФУ. А рішення Спортивного арбітражного суду довело усьому світовому футбольному співтовариству, що в Україні відсутнє незалежне та справедливе футбольне правосуддя.

«Всупереч Статуту Асоціації ветеранського футболу України підлеглі Павелко швидко влаштовують «виконком», на якому планують «обрати» лояльного та зручного для себе кандидата, першого віце-президента УАФ Анатолія Дем’яненка, керівником АВФУ. Він, виконуючи прямі вказівки керівництва УАФ, не маючи на те жодних повноважень, почав організовувати виконком АВФУ», — зазначають ветерани.

Вони стверджують, що на членів виконкому АВФУ відбувається шалений тиск – УАФ звичними для себе методами, шантажем та залякуванням, змушує їх брати участь у незаконному голосуванні.

Таким чином, команда Павелко демонструє методи, які мало чим відрізняються від тих, що традиційно застосовує дніпропетровська братва для отримання бажаного результату.

Нескладно зрозуміти, що завдяки подібному зрощуванню можливостей, які Павелко надавало крісло голови Бюджетного комітету Верховної Ради – формування та розподіл бюджетних потоків у державі, політичний та фінансовий капітал, практично єдиноначальність у вітчизняній футбольній сфері та родинні зв’язки з верхівкою криміналітету – діти Павелко та Наріка – породили справжнього монстра. Впоратися з яким поки що не вдавалося жодній владі в Україні.

До речі, станом на 2018 рік Павелко поєднував шість посад, зокрема у таких комерційних організаціях, як FIFA та UEFA. При цьому депутату Верховної Ради України заборонено займатися будь-якою діяльністю, окрім викладацької, наукової, медичної або бути спортивним арбітром. За інформацією Національного агентства із запобігання корупції таке поєднання пряме порушення закону.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: