Skip to content

Від козацького поселення до житлового масиву: як у Дніпрі з’явилася Діївка

Софія Танченко

Новини Дніпра: Історія житлового масиву Діївка

В Дніпрі в Новокодацькому районі знаходиться житловий масив приватної забудови під назвою Діївка. Її засновником вважають запорізького козацького старшину Максима Дія, який оселився там з ріднею, передає “Наше місто”.

Перша документальна згадка про Діївку датується 1755 роком.

У 1784 році почалась забудова Катеринослава на території Половиці, а частина її колишніх мешканців заселила Діївку.

У 1803 тут з’явився молитовний будинок, а пізніше там збудували кам’яну Хрестовоздвиженську церкву.

З розвитком промислової модернізації та прокладанням залізниці життя у Діївці активізувалося. У 1895 році відкрили залізничну станцію “Діївка”. Згодом вона перетворилася на вантажну станцію.

У 1897 році в Діївці було 1117 дворів та 6353 осіб населення. Тут працювали два гранітні кар’єри і два черепичні заводи. У 1913 коштом громади збудували Діївську лікарню (за адресою вул. Велика Діївська, 111).

Особливу сторінку в історії Діївки займає філія українського товариства “Просвіта”. Воно відіграло важливу роль у піднесенні українського руху до 1917 року.

У серпні 1941 року західна околиця Дніпра стала місцем найзапекліших боїв. Біля станції Діївка, на честь захисників міста та його визволителів спорудили монумент “Безіменна висота”.

До 1970-х років Дніпро стрімко збільшував свою територію. На прибережній частині почалося зведення житлових масивів – спочатку Червоний Камінь, потім Покровський та Парус.

29 грудня 1995 року було відкрито Дніпровський метрополітен, будівництво якого тривало понад 20 років. Зараз його кінцевою станцією є «Покровська» у самісінькому центрі давньої Діївки. За проєктом, станція мала називатися Діївська.

Інформація з відкритих джерел

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: