Skip to content

Поки живий путін, війна не закінчиться: Геннадій Корбан про прогноз, який не втішає

Пройшло вісім місяців від початку повномасштабного вторгнення Росії. У березні голова штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан говорив, що війна затягнеться щонайменше до вересня. І всі тоді засмучувалися – що так надовго. Невдовзі листопад, і вже всі розуміють, що війна надовго. Журналісти «Наше місто» поцікавилися у Геннадія Корбана, який його прогноз щодо припинення активних бойових дій сьогодні.

– Прогноз є, але втішити нікого не можу. На мою думку, війна затягується. Можливо, взимку буде затишшя. Тому що вести бойові дії важко. Сторони будуть позначати лінії фронту, збирати, переформатувати сили, вести позиційні бої. З настанням тепла, навесні ситуація може загостритися, і це триватиме деякий час. Можливо, до кінця 2023 року.

 На жаль, можу сказати одне. Україна та українці мають розуміти: поки існує путін, поки він живий – війна не закінчиться. Сподіваюся, чим більше путін здаватиме позиції, терпітиме поразки його армія – тим швидше щось відбуватиметься в самій росії. Тим швидше еліти рф, оточення путіна можуть задумати план проти нього.

 Прогноз невтішний. Але важливо розуміти, що путін зайшов в історію, з якої немає шляху назад. Він боїться втратити обличчя в очах лідерів — США, Китаю, Європи. Виявилося, що його “друга армія світу”, “наддержава” – все це великий блеф. Але при цьому росія має в своєму розпорядженні неконвенційну зброю (зокрема – ядерну). І це небезпека. Для світу важливо не спровокувати його на крайні кроки.

Армія рф зазнає поразки, у неї немає мотивації боротися – ні моральної, ні матеріальної. Путін не розраховував на таку війну, яку він вліз. Думав, що закінчить її за три дні, тиждень, місяць, потім продовжив «спецоперацію» на два місяці. А зараз є всі ознаки справжньої війни – з мобілізацією, із залученням ресурсів, а їх у росії не вистачає. Вони не можуть забезпечити свою армію. Якщо Україна пройшла цю стадію у перші три місяці, то в росії тільки зараз зрозуміли, що все розікрали. Вони не готові до війни, але й відступити путін не може.

Ймовірно, росія закидатиме фронт «м’ясом», відправлятиме мобілізованих, затикатиме дірки, якщо не буде перелому у війні, не закінчиться озброєння. Нам треба готуватися до тривалого, виснажливого конфлікту, який затягуватиме сили, час, ресурси.

Розмовляли Олексій Безуглий, Олена Міснік

Категорія: Війна, Інтерв'ю, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: