Skip to content

Виплати ВПО: чи можна отримувати допомогу при виїзді за кордон

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Виплати ВПО при виїзді за кордон

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації багато українців були вимушені покинути свої рідні домівки та шукати житло в інших куточках України. Держава пропонує переселенцям виплати – 2000 гривень щомісячно на дорослого та 3000 на дитину. Що робити, якщо довідка ВПо оформлена, виплати надходять, а родині необхідно поїхати за кордон, розкажуть журналісти сайту «Наше місто».

За даними Держприкордонслужби, станом на 19 вересня Україну покинуло 7.3 млн людей. Деякі наші співгромадяни вже повернулися, але більшість все ж таки залишається за кордоном. Що робити з довідкою ВПО та виплатами, якщо ви тільки зараз вирішили поїхати до більш безпечних країн, розповідають юристи.

Законом передбачено виключний перелік підстав скасування довідки про взяття на облік ВПО. Одна з цих підстав — це виїзд ВПО на постійне місце проживання за кордон. 

Проте, варто звернути увагу, що мова йде лише про виїзд на постійне місце проживання

Чіткого визначення що є “виїздом на постійне місце за кордон”, чинне Законодавство не встановлює.

Порядок оформлення документів для виїзду громадян на постійне місце проживання передбачає звернення до територіальних органів ДМС з відповідною заявою, зняття з реєстрації місця проживання і, після прийняття рішення органом ДМС, проставляння в паспорт громадянина України відповідного штампу (в паспорт в формі книжечки), або внесення інформації до безконтактного електронного носія (в ID-карту).

Таким чином, не кожен виїзд за кордон буде виїздом на постійне місце проживання. Навіть якщо Ви отримали тимчасовий захист країни перебування, це не означає виїзд на постійне місце проживання. 

На  практиці, до початку повномасштабної війни органи соцзахисту в деяких випадках (не у всіх) скасовували дію довідки ВПО, якщо особа покинула територію України більше ніж на 6 місяців.

Юристам не відомо про такі випадки скасування довідок після початку повномасштабної війни.

Відповідальність

Пунктом 11 Порядку надання допомоги на проживання ВПО передбачено: 

  • У разі неправомірного або повторного отримання внутрішньо переміщеною особою допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.

Повернення одержувачами коштів виплаченої їм допомоги проводиться на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в органах Казначейства.
У разі повернення коштів одержувачем допомоги на рахунок Мінсоцполітики заява про повторне її перерахування одержувачу не розглядається.
Повернуті кошти Мінсоцполітики використовує з дотриманням вимог бюджетного законодавства.

Таким чином, якщо орган соціального захисту населення буде вважати, що ви отримували допомогу неправомірно (наприклад через проживання за кордоном), він може надіслати вимогу про повернення неправомірно отриманих сум.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: