Skip to content

Паркуються на газонах та дитячих майданчиках: як у Дніпрі борються з горе-водіями у дворах будинків

Михайло Чернов

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

Міська Інспекція з контролю за паркуванням проводить рейди у спальних районах. Горе-водіїв, які паркуються абияк, грубо порушують правила і хамлять мешканцям, карають штрафом.

Хаотичне паркування машин у дворах, палісадниках і навіть під під’їздами стає все більш серйозною проблемою для житлових масивів Дніпра. Горе-водії заставляють своїми машинами буквально кожен квадратний метр простору, паркуються на газонах, у палісадниках, заїжджають на дитячі майданчики та кидають машини так, що блокують вхідні двері під’їздів.

Ситуація сильно загострилася в останні місяці, коли через агресію проти України до Дніпра приїхали вже сотні тисяч переселенців, у тому числі на своїх авто. Тільки за офіційними даними у місті зареєструвалися 135 тис ВПО, насправді їх набагато більше.

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

На проблему оперативно реагує міська Інспекція з контролю за паркуванням, яка отримує та опрацьовує численні скарги від городян про порушення правил паркування та стоянки з боку водіїв. В один із днів працівники Інспекції проводять рейдову перевірку на житловому масиві Ломівський, у якій взяли участь кореспонденти “НМ”

…У дворі будинку №19 на вул.Шолохова з паркуванням все дуже складно. Машини розставлені щільно, часом – у два ряди. Безліч авто з номерами Донецької, Запорізької та Луганської областей.

– За останній час набагато зросла кількість звернень городян щодо порушень правил паркування та стоянки на житлових масивах, – коментує Максим Джихур, начальник відділу Інспекції з контролю за паркуванням міської ради Дніпра. – Ми постійно проводимо рейди щодо порушень. Від мешканців будинку по вул.Шолохова, 19 надходили скарги про те, що водії паркуються на газонах, створюють перешкоди проїзду спецтранспорту, заважають рухам пішоходів з візками, залишають машини біля сміттєвих баків, а на зауваження не реагують.

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

Голова створеного у будинку ОСББ Юрій Ковальов розповідає про ситуацію та не стримує емоцій. У будинку – 378 квартир, у невеликому дворі стоять близько 80 машин. Усі місця, де можна припаркуватися, зайняті:

– Увечері та вночі пройти неможливо, – каже він. – Водії кидають авто та прямо біля входів у під’їзди і вже практично на дитячому майданчику. Для цього самовільно прибрали огорожу з покришок, яка відокремлювала газон та майданчик від проїжджої частини.

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

При цьому на зауваження мешканців водії реагують агресивно, часто відповідають матом, засмучений Юрій Миколайович. А на пропозицію ставити машини на цілодобовій стоянці, що знаходиться неподалік, кажуть: “Там же гроші платити треба!”

– Наші жителі скаржаться, – каже Юрій Ковальов. – Через залишені машини у дворі не може проїхати швидка. Якось сталася пожежа в одному з під’їздів, і пожежна машина не змогла одразу проїхати!

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

Співробітники Інспекції з контролю за паркуваннями оглядають двір та одразу виявляють порушника. Машину з номерами Луганської області залишено на проїзді у дворі так, що залишається менше 3 м для руху. А отже, цією вузькою ділянкою вже не зможе проїхати спецтранспорт, наприклад – та ж пожежна машина чи сміттєвоз. Це серйозне порушення, в такому разі машина-порушник підлягає евакуації.

Поки інспектори проводять виміри та виписують штраф (у цьому випадку – 680 грн), з’являється господар. Він за недоброю традицією відповідає на зауваження матом, викидає виписану квитанцію про штраф та швидко їде. Втім, порушнику все одно доведеться заплатити. Інакше в майбутньому доведеться вже не просто погасити штраф, а й мати справу із стягненням через виконавчу службу.

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

…Інспектори оглядають припарковані машини та зауважують, що ще один горе-водій заїхав прямо на територію дитячого майданчика. Бампер величезного чорного джипа вперся в останню покришку-клумбу, що залишилася на землі, яка служила імпровізованою огорожею. За порушення правил інспектори виписують штраф, у цьому випадку – 340 грн.

Ще один епізод – іномарка з донецькими номерами, кинута прямо у палісаднику біля будинку №19 по вул.Шолохова. У машини спущені передні шини, а отже – стоїть вона тут давно. А щоб припаркувати авто таким чином, потрібно було проїхати пішохідною доріжкою, зазначають інспектори. Порушення – очевидні, а значить – виписується штраф.

Новини Дніпра: Як карають порушників паркування

– Ми будемо й надалі проводити рейди та притягувати порушників до адміністративної відповідальності, – наголошує Максим Джихур.

Повідомити про порушення правил паркування та стоянки усі мешканці Дніпра можуть за телефоном міської Інспекції з контролю за паркуванням – 068-578-04-37

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: