Skip to content

18 вересня: який сьогодні день, свято, прикмети, традиції

Ксенія Куземко

18 вересня: який сьогодні день, свято, прикмети, традиції

Сьогодні, 18 вересня, православна церква вшановує пам’ять батьків Іоанна Предтечі – хрестителя Ісуса Христа. Про те, що не можна робити 18 вересня, читайте у матеріалі «Наше місто».

День ангела (іменини) сьогодні, 18 вересня, відзначають Олександр, Олексій, Гліб, Давид, Єлизавета, Юхим, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір.

Що не можна робити у цей день

  • Лаятися з близькими
  • Прати, інакше є ризик захворіти
  • Ходити у брудному одязі

Прикмети

Згідно з життям, Єлизавета перша передбачила своїй двоюрідній сестрі Марії народження Спасителя. Тож у народі день пам’яті батьків Іоанна Хрестителя вважався придатним для передбачень та ворожінь. Дівчата зазвичай ворожили на нареченого, намагаючись дізнатися про свою долю.

Вважалося, що народжений на Захарія та Єлизавету має особливу силу: його не чіпали ні перевертні, ні лісовики. Тому таку людину намагалися найняти в пастухи, щоб вона берегла худобу від нечистої сили і від злого вовка.

Цього дня судили, якою буде зима. Також дивилися на горобину: якщо її листя вже пожовкло, то зима прийде рано і буде холодною; а якщо на дереві бачили багато ягід – чекали на дощову осінь.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: