Skip to content

Швидка допомога в Україні: в МОЗ розповіли, за скільки повинна доїжджати

Аліна Рудич

Новини Дніпра: За скільки має приїжджати швидка

Велика кількість пацієнтів в Україні жаліються на те, що швидка допомога до них доїжджає не так вже і швидко. Випадки, коли карета швидкої може надати допомогу та в який термін мають приїхати лікарі, регламентуються Постановою Кабміну №1271. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на МОЗ.

Усі виклики, залежно від скарг пацієнта, поділяються на:

  • критичні – супроводжуються відсутністю чи неефективним диханням, ознаками масивної кровотечі чи крововтрати;
  • екстрені – супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання;
  • неекстрені — пацієнт потребує оцінки стану здоров’я, проте його стан не є невідкладним, а відстрочка надання медичної допомоги не призведе до погіршення його стану;
  • непрофільні – стан пацієнта не є невідкладним і не потребує надання медичної допомоги на місці.

На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений — за 20. На неекстрені чи непрофільні виклики медики не виїжджають.

Бувають випадки, коли на неекстрені виклики швидка все ж може приїхати, проте у випадку, якщо є вільні бригади та немає доступу до отримання первинної медичної допомоги у сімейного лікаря.

Важливо, що через обставини, що не залежать від організації надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу доїзду. Наприклад, йдеться про ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічну ситуацію тощо.

Читайте також: Поки мама сиділа з подружкою: у Дніпрі рятують малюка, в якого вистрелив старший брат.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: