Skip to content

Залізний Порт 2022: як курортне місто зустріло День Незалежності України (Відео)

Новини Дніпра: Залізний Порт День Незалежності

День Незалежності України – це дуже важливе державне свято. До початку війни більшість українців в цей час виїжджали на море, через що утворювалися кілометрові затори на шляху на курорт. Проте у 2022 роі війна, яку розв’язала фашистська росія, все кардинально змінила. На всіх українських морських курортах сезон так і не розпочався, оскільки азовські курорти знаходяться в окупації, а на чорноморських перебувати небезпечно через постійні обстріли та ворожі міни, що дрейфують у морі. Та й цього року День Незалежності пройшов в Україні під постійними обстрілами та сотнями повітряних тривог.

Залізний Порт, наприклад, відсвяткував цей день наодинці. Місто ніби померло. Порожні пляжі, розважальні заклади закриті. Це можна побачити на відео, яке з’явилося у Youtube. Що відбувається на окупованому курорті зараз, розповіли експерти незалежного медіа-проекту “Залізний Порт“. Про це повідомляє “Лівий Берег”.

«Мертве» літо

Залізний Порт – невелике курортне село у Скадовському районі. В останні роки тут був справжній курортний бум. Курорт активно розвивався, а відпочиваючих ставало дедалі більше. Сюди приїжджали як сім’ї дітьми, так і молодь. Бо розваг тут можна було знайти для кожного. Але з приходом російської влади всі старання пішли “коту під хвіст”. Залізний Порт був окупований російськими військами ще на початку березня.

На початку літа на пляжах подекуди ще можна було побачити відпочиваючих. Але це були жителі Херсона, Каховки та Нової Каховки, які на своєму транспорті вибиралися на берег моря. Або місцеві жителі. І з упевненістю можна заявити, що з початком війни туристичний бізнес у Залізному Порту зупинився.

Працюють лише кілька продуктових магазинів та аптеки. Відкритих готелів катастрофічно мало, та й нема кого в них селити. Хоча ціни на житло вдвічі нижчі, ніж у 2021 році. Але цього недостатньо для того, щоб приїхати сюди відпочивати.

Єдине, що втішає місцевих жителів – у Залізному Порту відносно спокійно. День Незалежності, як і все літо, тут минув тихо та похмуро. Нічого не працювало, відпочиваючих не було (як і зараз). На містян, які в основному жили за рахунок заробленого в курортний сезон, чекає важка зима.

А що на інших курортах

На інших морських курортах України теж ситуація не з кращих. Сильно страждає курортне селище Затока на Одещині. З перших днів війни окупанти запускають по Одещині ракети, долітають вони і до цього курортного селища. На початку літа було невелике затишшя і на курорт навіть почали потроху приїжджати відпочиваючі. Тільки ось недовго музика грала. У липні окупанти масово обстріляли Одеську область із літаків. Внаслідок чого постраждала і Затока. Після цього обстріли тільки почастішали, а люди перестали приїжджати, і надія хоч на якийсь сезон розчинилася, як солодка вата у воді.

Жителі Затоки не встигають розбирати завали від одного «прильоту», як за ним іде наступний. Як результат, зруйновані житлові будинки, знищені готелі, кафе, ресторани, кіоски з вуличною їжею. Як і завжди, росія стверджує, що завдає ударів по скупченням «азовців», «правосіків» і по складах боєприпасів. Тільки окрім дрейфуючих ворожих мін у морі, тут жодних військових об’єктів немає.

«Мертвий» курортний сезон і в Миколаївській області, яка з перших днів війни також перебуває під постійними обстрілами. Ще у 2021 році переповнене туристами Коблеве сьогодні відбивається від ракетних ударів силами ППО та оплакує загиблих на пляжі відпочиваючих, які підірвалися на морській міні.
Літо у 2022 році міста-курорти проводжають із сумом та болем. Однак із великою надією на теплу зустріч вже наступного року.

Категорія: Відео, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: