Skip to content

Легендарний «Сачок» у Дніпрі: історія культового студентського кінотеатру «Жовтень»

Аліна Рудич

Кінотеатр «Сачок» у Дніпрі. Новини Дніпра

Кінотеатр «Жовтень» в Дніпрі – без перебільшення, легендарне місце. Багато місцевих жителів знають його як «Сачок». За легендою, таку народну назву він отримав від студентів, які полюбляли тут прогулювати заняття – «сачкувати». Історією цього відомого місця в групі «Куди піти? Дніпро» поділилась Леся Логашова, пише «Наше місто».

Кінотеатр розташований на розі проспекту Д. Яворницького та Жовтневої площі (нині Соборна площа) у будинку, відомому в місті як «Дім спеціалістів». Будівлю зведено ще у 1934 році за проєктом архітектора Генріха Швецького-Вінецького у стилі конструктивізму. Це був елітний житловий будинок для професорів інститутів.

Під час Другої світової війни будівлі не пощастило – восени 1943 року від прямого влучання бомби було зруйновано кілька блоків. Відновлення будівлі розпочали лише у 1947 році.

Під час реконструкції до будинку додали новий корпус, де на перших поверхах і розмістили кінотеатр.

Він мав дві зали – «Червону» і «Блакитну», розраховані на 211 глядацьких місць кожна. Під час демонстрації стрічки було чутно «звуки проспекту»: клаксони авто, гуркіт трамваю.

Кінотеатр любили глядачі й активно його відвідували. Щороку тут демонстрували до 250 фільмів. У програмі показу були фільми не тільки для дорослої аудиторії, а і для дітей.

Справжній ажіотаж викликала французька комедія про пригоди Фантомаса. Незважаючи на те, що підліткам було заборонено її відвідувати, вони все ж якось потрапляли на сеанси.

Згодом поряд із кінотеатром відкрили кафетерій, який відвідувачі теж назвали «Сачок». Кінотеатр працював до 1995 року, але його закрили, як «нерентабельний». Приміщення викупила приватна фірма і капітально реконструювала під чотиризірковий готель «Академія».


Читайте також: В Дніпрі відкрилась благодійна виставка “Уламки росії” (відео).

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: