Skip to content

Концептуальні картини, знищення путіна: у Дніпрі відкрили благодійну художню виставку “Неприйняття”

Аліна Рудич

Концептуальні картини, знищення путіна: у Дніпрі відкрили благодійну художню виставку "Неприйняття"

У Дніпрі 23 липня у стінах “Площі культури та креативу” офіційно відкрили благодійну художню виставку “НЕПРИЙНЯТТЯ”. Захід організовано за підтримки департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, благодійного фонду «Культурна столиця». 

На виставці представлені 193 картини від 29 митців із різних міст України. Вона є концептуальною і має 6 залів по аналогії стадій психологічного прийняття людиною війни. Це заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття і дія.

«Мета цієї виставки — щоб людина зрозуміла, що вона може здолати ці етапи і прийти до неприйняття. Війна — це жахливо і, на жаль, вона невідворотня. Мистецтво, яке ми тут побачили, допомагає людині здолати згадані етапи і вийти на рівень неприйняття», — сказав голова Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер. 

Зі свого боку, креативний директор виставки Влад Божич розповів:

«Виставкою хотіли ще більше привернути увагу до війни в країні. Концепція виставки «НЕПРИЙНЯТТЯ» говорить про те, що війну не можна прийняти, а слід діяти усім гуртом для спільної перемоги. Проходячи кожну залу, можна відчути різні емоції, трансформації. Виставка триватиме місяць, і кожні вихідні будуть по два івенти, які теж направлені на психологічну трансформацію». 

Він також додав, що виставка є креативною:

«Створено концепції з інтерактивами, де люди можуть за донати знищувати скульптуру «неприємної людини». Усім зрозуміло, що йдеться про путіна. Це можна буде зробити на онлайн-аукціоні». 

За словами головної кураторки виставки Марії Скворцової, створено ще й простір, який доповнює картини. 

«Головна червона нитка нашої повісті — сльози кожного українця сьогодні як символ того, що ми відчуваємо попри стадію. Криваві сльози, відображені у нитках з кожної зали виставки, супроводжують нашого гостя від стадії до стадії, і на прийнятті вони закінчуються, як символ того, що потрібно зібратися з силами і діяти. Там є ще дзеркальний коридор з написом «Ти і є відображення перемоги». Загалом уся виставка про людину, кожного з нас. Ми повинні зрозуміти, що слід рятувати себе, щоб урешті усім разом — врятувати нашу країну», — підкреслила Марія Скворцова. 

Під час відкриття виставки відбувся аукціон в рамках акції “Місце, де щодня помирає путін”, де було розіграно знищення однієї зі скульптур “неприємної людини”. Також для гостей виставки провели арт-лекцію про мистецтво воєнного часу від культурологині Льони Радченко.

Виставка працюватиме до 23 серпя з 11:00 до 19:00 (вихідні пн-вт) за адресою: «Площа культури та креативу», пл. Троїцька, 5-а, 3 поверх (колишній Музей українського живопису). Діють обмеження за віком: 16+

Усі зібрані кошти від благодійної ініціативи передадуть на допомогу ЗСУ, зокрема придбання квадрокоптерів з тепловізорами.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: