Skip to content

«Варта Дніпра» допомогла евакуювати унікальні історичні експонати (Відео)

Експонати з колекції історичного музею ім. Д. І. Яворницького, серед яких археологічні горщики ІІІ тис. до н. е. та зразки столового посуду ХІХ ст., повернулися з Харкова до Дніпра. Як розповіли в музеї, у зв’язку з воєнним станом та загостренням ситуації у Харківській області тамтешні колеги попросили вивезти експонати з колекції дніпровського музею, що тимчасово там перебували в одному із закладів культури. Для охорони колекції під час транспортування звернулися до добровольців 2-ї роти «Варти Дніпра». Детальніше розповість «Наше місто«.

«Ці музейні предмети є історичною та культурною спадщиною нашого міста, регіону та країни. В грошовому еквіваленті їхня цінність не вимірюється», — розповіла співробітниця музею Анна.

Їхати у прифронтовий Харків без охорони не тільки небезпечно, а й не рекомендовано за інструкцією транспортування музейних колекцій. Безпековий супровід було покладено на добровольців 2 роти «Варти Дніпра»:

«До Варти надійшов запит на супровід збройний частини колекції Дніпровського національного історичного музею, яка доволі широко датується починаючи з доби бронзи приблизно 2 тисячоліття нашої ери, закінчуючи 19 століттям. Відповідно частина цієї колекції треба було супроводити і забезпечити їм захист. Зараз в наш екстремальних умовах війни ми розуміємо що тут наша історична, культурна спадщина, вона має не аби яке значення, тим більше що наші сусіди теж на неї зазіхають. Тому якраз задопомогою цих предметів які зберігаються у колекції нашого музею або інших музеїв України, ми можемо говорити про те що це наша територія і відповідно наші предки тут жили постійно, жили багато тисячоліть. Саме ми маємо право на нашу спадщину і на нашу територію, і більше ніхто на неї зазіхати не може», — розповів доброволець 2 роти Олександр Старік.

Під час війни ці музейні предмети зберігатимуться у безпечному місці. А після перемоги України вони будуть представлені в експозиції та на виставках музею.

Нагадаємо,

Категория: Видео, Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: