Skip to content

15 млн грн допомоги сім’ям загиблих військових: хто має право і як отримати

Загинув герой - Наше Мисто

Війна в Україні триває вже більше трьох місяців. За цей час загинули тисячі українських військових. Ще на початку війни влада передбачила одноразову виплату у розмірі 15 млн грн для сімей військових. Хто має на неї право і які документи необхідні для отримання допомоги, журналісту «Наше Місто» розповіла провідна адвокатка практики судового урегулювання спорів юридичного агентства «Абсолют» Анна Попкова.

15 млн грн допомоги сім’ям загиблих військових - Наше Мисто

«Уряд Постановою від 28 лютого 2022 р. № 168 про Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану затвердив виплати сім’ям загиблих військових та інших службовців, визначених у цій постанові, в розмірі 15 мільйонів гривень, а саме, ст. 2 даної Постанови зазначено: «Установити, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

15 млн грн допомоги сім’ям загиблих військових - Наше Мисто

Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією постановою, можуть реалізувати це право з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі особи, зазначеної у пункті 1 цієї постанови, в період дії воєнного стану, що зазначена у свідоцтві про смерть.      

У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією постановою, від її отримання або якщо зазначені особи протягом трьох років з дня виникнення у них такого права його не реалізували, їх частки розподіляються між іншими особами, які мають право на одноразову грошову допомогу. Особам, які мають право на одноразову грошову допомогу, виплата їх частки здійснюється незалежно від реалізації такого права іншими особами.

Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі, зазначеному в абзаці першому цього пункту, за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги вирішується за взаємною згодою осіб або в судовому порядку.

Зазначається, що якщо сім’я загиблої особи одночасно має право отримати одноразову грошову допомогу, яку передбачає Постанова №168, та одноразову грошову допомогу або компенсаційну виплату, встановлену іншими актами законодавства, виплачують одну з них за їх вибором», — розповіла вона.

Які документи необхідні, щоб отримати одноразову допомогу:

Усі, хто мають право на отримання матеріальної допомоги у зв’язку зі смертю військовослужбовця, повинні зібрати такий пакет документів:

  • заяву кожного отримувача допомоги (якщо йдеться про дитину – заяву іншого з батьків або опікунів);
  • витяг з наказу про виключення загиблого військовослужбовця із списків особового складу військової частини (видає військова частина);
  • витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.
  • До заяви додаються копії:
  • документа, що свідчить про причини та обставини загибелі (смерті) військовослужбовця;
  • свідоцтва про смерть (видає РАЦС за місцем проживання);
  • свідоцтва про народження (для виплати одноразової грошової допомоги батькам загиблого);
  • свідоцтва про шлюб (для виплати грошової допомоги дружині/чоловікові);
  • свідоцтва про народження дитини (для виплати грошової допомоги дитині);
  • документів, що посвідчують особу;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);
  • рішення про встановлення військовослужбовцем опікунства над дитиною;
  • документа, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого;
  • постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті.

Зібраний пакет документів треба подати до районного військкомату (для загиблих ЗСУ), до регіональних осередків Нацполіції або до відповідальних відомств, в яких служили загиблі особи.

Категория: Война, Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: