Skip to content

ІНТЕРПАЙП: вони – боронять, ми – прикриваємо з тилу

ІНТЕРПАЙП: вони – боронять, ми – прикриваємо з тилу

Кожен восьмий чоловік з п’яти підприємств «ІНТЕРПАЙП» зараз боронить країну у лавах ЗСУ, Нацгвардії або територіальної оборони. 788 металургів стали піхотинцями, розвідниками, танкістами, артилеристами, ремонтують зруйновані мости, забезпечують зв’язок, підвозять на позиції боєприпаси. Та, попри вимушену зміну професії, всі вони залишаються співробітниками «ІНТЕРПАЙП», і з першого дня війни компанія надає кожному адресну допомогу: доукомплектовує амуніцією, забезпечує медикаментами, їжею, раціями, генераторами, інструментами та іншими необхідними речами. Про роботу корпоративного волонтерського штабу розповідає його очільниця, піар-директорка «ІНТЕРПАЙП» Людмила Новак.

– Яку допомогу отримують мобілізовані співробітники Компанії?

– Компанія доукомплектовую хлопців необхідною амуніцією: бронежилетами 4 класу захисту, кевларовими шоломами, тактичним взуттям та формою, розвантажувальними жилетами, наколінниками, налокітниками, тактичними окулярами, балаклавами, тактичними рукавичками, спальниками, рюкзаками. Видаємо турнікети типів CAT і SWAT та кровоспинні препаратами типу Celox, рації, інструменти та будівельні матеріали для облаштування укріплень, рації, генератори, біноклі, коліматорні приціли, у зону бойових дій – тепловізори та квадракоптери.

Усі отримують однаковий набір?

– Ні, всі набори індивідуальні. Адже у всіх різні спеціальності, різні бойові завдання, побутові умови. Когось забезпечили базовим набором у військовій частині – видали і бронежилет, і шолом, і іншу тактичну амуніцію, а хтось отримав берці і форму із залишків, тому бушлат на три розміри завеликий, а берці на три розміри замалі.

Окрім типових військових запитів, дуже багато індивідуальних. Наприклад, хлопцям-саперам, виявилось, не видали сумки сапера. Ми по всьому Дніпру збирали ці сумки – десь саперні лопатки купили, десь нитки, стяжки, гвіздки. Хлопці, коли отримали, сказали, що то кращі сумки сапера у роті. Було багато запитів на генератори та буржуйки. Генератори викупали по одному по всій Україні, а буржуйки самі на виробництві робили і передавали.

Ще просять пічки-«малишки» для приготування їжі, ключі для ремонту машин, ремені для автоматів, підсумки для магазинів чи гранат. Кожна посилка – челендж. Окрім запитів хлопців, обов’язково кладемо до кожної посилки білизну, шкарпетки, набір їжі швидкого приготування, солодощі, аптечки із загальними медикаментами.

– Як часто спілкуєтесь із мобілізованими хлопцями?

– Контакт із хлопцями тримаємо з моменту мобілізації, намагаємось хоча б раз на тиждень «перевіряти зв’язок»: чи все добре, чи не з’явилась нова потреба, чи не потрібна допомога? Цю роботу проводять піарники, які поки що перекваліфікувалися у координаторів корпоративного центру допомоги мобілізованим співробітникам. У кожного до 100 «підопічних» воїнів.

Часто зв’язок із хлопцями складний – раз на день висилають дружинам смс «живий», разом із дружинами чекаємо того смс, радіємо, коли вдається дізнатись більше, доставити допомогу.

– Як швидко виконуєте запити мобілізованих?

– У перші дні роботи виділили типові запити, тому більшість позицій закуповуємо в Україні та Європі великими партіями та зберігаємо на складі, тож маємо змогу зібрати та відправити посилку протягом одного-двох днів після розмови з бійцем. Буває необхідного на складі немає або в дуже обмеженій кількості, адже більшість елементів військової амуніції, особливо якісної — зараз великий дефіцит. Тоді насамперед забезпечуємо хлопців у гарячих точках, інші чекають, доки зможемо закупити наступну партію.

– Чи всім вдається доставити посилки?

– Намагаємось всім доставити, так. Вже вибудували власну логістику. Посилки по Дніпропетровській області доставляють волонтери із числа співробітників Компанії. У більш-менш спокійні регіони пересилаємо через служби доставки. На передову допомогу передаємо за підтримки військових або через перевірених волонтерів.

Без пригод не обходиться. Одного разу дівчина-волонтер повезла наші посилки до Барвінкового, довезла одному хлопцю, а коли вирушила до іншого мобілізованого – застрягла поміж замінованих полів. Наш співробітник Микола знайшов броньовану техніку у своїй роті, виїхав та відбуксував волонтера до нормальної дороги.

– Чи бувають дивні запити?

— Ми давно не дивуємось запитам, особливо з передової. Один хлопець попросив повітряні кульки. Дивний запит? А хлопець — снайпер, і кульки потрібні йому для захисту гвинтівки від пилу та бруду. Інший – миску для прання, і чекав на неї більше за рації і бінокль. Ще один – чорний перець, кухонні ножі, точило, тертушку, а він просто кухар польової кухні, намагається готувати для побратимів найсмачніше. Просили також міношукач, специфічні ліки, контактні лінзи, різні інструменти, запчастини для ремонту автомобілів. Все, що можливо знайти та купити, знаходимо та доставляємо адресатам.

– Як хлопці реагують на допомогу Компанії?

– Це дуже важливо для них. Спершу у багатьох – шок, та коли їм регулярно телефонують з компанії, доставлять те, що потрібно, вони стають впевненішими. Але є і тривожні дзвінки від мобілізованих: «Я читав новини, що завод працює, а як же я? Я буду не потрібен, коли повернусь?» Ми заспокоюємо, що люди зараз працюють саме тому, що ви нас бороните, і ми чекаємо на повернення.

– А військовим частинам допомагаєте?

– Коли в частинах дізналися, що роботодавець допомагає своїм мобілізованим, почали дзвонити та писати командири. Ми допомагаємо частинам, де є наші співробітники. Для когось виготовляли зчіпки для буксування сухопутної техніки, надавали труби для облаштування бліндажів та виготовлення ліжок для військових частин, паливо для заправки техніки, посуд, закуповуємо запчастини для ремонту вантажівок, комп’ютерну техніку, коліматорні приціли, рації, квадракоптери, медикаменти. Намагаємось якнайшвидше реагувати на запити і від співробітників, і від військових частин.  

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: