Skip to content

Скандал на Євробаченні-2022: Україна не дала жодного балу Польщі

Яна Коваль

Євробачення 22 Калуш

Усі українські глядачі і навіть зірки обговорюють те, що журі від нашої країни зовсім не оцінило виступ представника Польщі на пісенному конкурсі. Сьогодні пояснює, що за неприємна ситуація сталась на «Євробаченні-2022» та чому це всіх обурює. Детальніше розповість «Наше місто«.

Український гурт Kalush Orchestra переміг на «Євробаченні-2022», отримавши загалом 631 бал на конкурсі.  Максимальні 12 балів Україна отримали від членів журі з Молдови, Латвії, Румунії, Литви та Польщі. Водночас члени журі з України оцінили виступ учасника з Польщі у нуль балів, а українські глядачі – у 12. Така ситуація викликала справжні шок в українців.  У Мережі можна зустрітити багато обурливих коментарів, мовляв поляки дуже нас підтримують під час війни з росією, тож їх потрібно було б підтримати на вокальних змаганнях.

Виступ Польщі на Євробаченні-2022

Склад журі від України, які голосували на конкурсі

До складу журі увійшло п’ять членів. Головою журі став український продюсер, звукорежисер Вадим Лисиця. Також, окрім Лисиці, бали фіналістам «Євробачення-2022» ставили:

  • Андрій Капраль – соліст вокальної формації Піккардійська терція», лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, заслужений артист України;
  • Ірина Федишин — українська популярна співачка;
  • Андрій Яцків – художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармонії, отримав відзнаку «Греммі» як продюсер за найкращий саундтрек 2019 року до серіалу «Чорнобиль»;
  • Лук’ян Галкін – український кінокритик, виконавчий продюсер телеканалу UA:КУЛЬТУРА.
Члени журі від України.

Так, наше журі дало 12 балів – Великій Британії, 10 – Португалії, 8 – Нідерландам, 7 – Греції, 6 – Швейцарії, 5 – Азербайджану, 4 – Швеції, 3 – Австралії, 2- Вірменії, 1 – Чехії. Журі кожної країни-учасниці конкурсу голосують під час генеральних репетицій за день до першого/другого півфіналу та фіналу. А от глядачі голосують у прямому ефірі після всіх виступів.

Один з членів журі зізннався, що йому складно говорити про оцінювання Польщі, бо значну частину свого життя він провів у тій країні.

«Маю там багато друзів та відчував і знаю їхню підтримку навіть до війни. У нас із ними була різна історія, тепер у нас спільна історія. Усім, хто зараз трохи маніпулює цим питанням, хочу сказати: мені не соромно за оцінки, які я поставив нашим друзям (полякам). Але я не можу зрозуміти, як розраховується результат. Якогось підземного бажання не підтримувати поляків у мене не було», – пояснив Капраль в одному з інтерв’ю.

Він зазначив, що деякі умови конкурсу журі не мають права розголошувати. Як додав Капраль, «за себе він відповідає і за себе йому не соромно».

«За інших (членів українського журі. – Ред.) нічого сказати не можу. Ми не маємо права ділитися думками та говорити, кому яку оцінку хтось поставив».

Реакція глядачів та зірок з України на «оцінювання» журі Польщі

Валерій Харчишин

Фронтемн «Другої ріки» написав у Facebook, що йому соромно за таке рішення журі. Артист вибачився перед поляками та литовцями, які також не отримали балів від суддів України.

«Хотів вибачитися за те, що недооцінював «Євробачення» і, з деяких причин, відмовився стати членом чи головою журі. Це сталося ще задовго до війни. Тепер соромно. Вибачте, браття поляки та литовці. Ви не були найгіршими, на відміну від деяких членів журі. Але вдячний народ України підтримує вас. І так буде завжди!», – заявив Харчишин.

Ольга Сумська

Акторка не може зрозуміти, чому так оцінили журі Польщу у той час, коли ця країна допомагає українцям.

«Шкода, що наше журі не поставило Польщі жодного балу. А поляки нам дали 12. І це в той час, коли Польща приймає мільйони біженців з України. Хто там в журі у нас цього року?», – обурилась артистка.

Тарас Тополя

Солітс гурту «Антитіла» зазначив, що радості від перемоги України на «Євробаченні» та заклику зі сцени врятувати людей на «Азовсталі» – безмежна. Однак, за його словами, радість миттєва, а відносини між двома народами довготривалі, і від цього залежить наше спільне майбутнє.

«Дорогі поляки, наш сусіде, друже та брате за цінностями та духом. Перш за все хочу подякувати за ту підтримку, яку ви надаєте Україні у цей надважкий час. Внесок Польщі неоціненний, а ми досі не зрозуіли його до кінця. Ніколи цього не забудемо та обов’язково віддячимо. Це роздратування оцінками українського журі та 0 балів для польського виконавця – наш великий сором. Не знаю мотивації цих людей, але я точно не погоджуюсь з їхнім рішенням. Хочу зазначити, що на цій посаді лише 5 членів журі, а не вся українська нація! Українська нація оцінила польського представника у максимальні 12 балів, – пояснив музикант».

Тополя попросив не асоціювати всю націю з рішенням окремих осіб. За його словами, голоси журі прямо протилежні думці українського народу.

Також глядачі зазначили, що рішення українського журі – це «ганьба»:

  • Де бали для сусідніх країн! Україна не в політиці типу? Журі – ганьба для України.
  • Де ви понабирали тих журі? Взяти і в бочку меду з перемогою всунути ложку дьогтю 0 Польщі. Вони там геть з глузду з’їхали?
  • Який сором перед країнами, які нам так допомагають. Ви що, картинку для росТВ зробили?
  • В мене інше питання, хто по набирав таких йолопів у судді? Як сусіднім країнам не дати балів?

Нагадаємо, Kalush Orchestra тріумфально переміг на «Євробаченні-2022». В сумі артисти отримали 631 бал — від журі (192) та внаслідок голосування глядачів з країн-учасниць (439). Таким чином, Kalush Orchestra стали третіми, хто приніс Україні перемогу у «Євробаченні»: дебютувала у цій ролі 2004-го року запальна Руслана зі своїми «Дикими танцями», а 2016 року тріумфувала Джамала із проникливим хітом 1944.

Категория: Видео, Новости Днепра, Украина

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: