Skip to content

Державна реєстрація смерті та внесення змін до актових записів про смерть в умовах воєнного стану: що потрібно знати

Державна реєстрація смерті та внесення змін до актових записів про смерть

Під час воєнного стану державна реєстрація смерті проводиться в день звернення заявника будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Відповідна реєстрація проводиться на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою. Про факт державної реєстрації смерті видається відповідне свідоцтво особі, яка звернулася для реєстрації. Наприклад, представнику військової частини, якщо смерть зареєстрована за його зверненням.

Отримати повторне свідоцтво про смерть пізніше можуть близькі родичі померлого та інші особи, визначені законодавством у будь- якому відділі ДРАЦС незалежно від місця проживання заявника та місця складання актового запису по всій території України, де є доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відомості до актового запису щодо дати та місця смерті вносяться відповідно до лікарського свідоцтва про смерть. Тому необхідно уважно перевіряти наявність та правильність зазначених даних в документі, який надається для державної реєстрації. Якщо в актовому записі виявлено помилкові відомості або відсутність певних відомостей за наявності достатніх підстав до актового запису відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану, проводиться внесення змін.

Заявником щодо внесення змін до актового запису про смерть може бути спадкоємець померлого. На час дії воєнного стану заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України на вибір заявника.

Якщо родичі померлого мешкають в регіоні, де відсутня можливість звернення до відділів ДРАЦС (території, де державні органи не здійснюють повноваження через військові дії), вони можуть звернутися через представника, повноваження якого мають ґрунтуватися на нотаріально засвідченій довіреності або адвоката. Повноваження адвоката на надання правової допомоги підтверджуються документально відповідно до ч.1 ст.26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Для внесення змін до актового запису цивільного стану особа повинна надати: документ, що посвідчує особу; заяву встановленої форми; свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану (за наявності), у якому зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

В Україні діють Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адреси яких можна знайти за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/.

Члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли), під час проходження військової служби, мають право на отримання всіх видів правових послуг безоплатної вторинної правової допомоги (ст.13, 14 розділу ІІІ ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»).

У Дніпрі працює центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Старокозацька, 56, 4 поверх, оф. 423, 402, 426. Телефон +38(098)044 29 95 , 38(056)722 27 18.

Адреси відділів ДРАЦС можно знайти на сайті Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) в розділі Державна реєстрація актів цивільного стану (ДРАЦС) або за телефонами обласних відділів.

Обласні відділи ДРАЦС:

Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції працює у м. Дніпро за адресою: вул. Шмідта, 43-А, телефон +38 (056) 767-20-47.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) працює у м. Запоріжжя за адресою: вул. Українська, 48, телефон (061) 787-61-54, (061) 787-61-56, (061) 787-61-55.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кіровоградській області Управління державної реєстрації Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) працює у Кропивницькому за адресою: вул. Дворцова, 6/7, телефон (0522) 35-66-48, (0522) 35-66-58.

Категория: Война, Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: