Skip to content

Як подбати про себе під час війни людям з хворобами серця

Як подбати про себе під час війни людям з хворобами серця

Через воєнні дії в Україні організм перебуває в стані постійного стресу, це провокує загострення хронічних серцево-судинних хвороб. За словами заступника директора обласного центру кардіології та кардіохірургії Сергія Максименка, досвід Другої світової війни свідчить про те, що найпоширеніші недуги, які загострюються під час війни, – це гіпертонія та ішемічна хвороба серця. 

«Через постійне напруження і стрес у людей підвищується тиск та виникає головний біль найчастіше в потилиці. Це перша ознака гіпертонічної хвороби. Я раджу не зволікати і одразу поміряти тиск. Перевіряти його потрібно кілька разів на день та приймати відповідні препарати або ж звернутися до свого лікаря. Не відкладайте це, адже інколи людина не відчуває артеріального тиску, а ускладнення такі, як серцево-судинна недостатність або інсульт, — напряму пов‘язані з високим тиском», — зазначив Сергій Максименко. 

Водночас потрібно звертати увагу, якщо у вас виникає біль у грудній клітині, який віддає в руку, то це перша ознака інфаркту міокарда. У такому випадку потрібно одразу викликати лікаря.

« «Золота година» як ми її називаємо — це перша година, під час якої знижується летальність випадку. Якщо хворого привезли пізніше, то летальність підвищується від трьох до шести відсотків. Тому якщо у вас з‘явився біль у грудній клітині, то одразу викликайте швидку. За останній місяць в Дніпропетровській області зросла кількість випадків інфаркту міокарда. Його виявили у ста людей”, — зазначив Сергій Максименко. 

Наразі обласний центр кардіології та кардіохірургії працює цілодобово сім днів на тиждень. Усі обстеження та лікування гострого інфаркту міокарда безкоштовні.

Категория: Война, Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: