Skip to content

Що писали світові газети про Україну 28 березня

Що писали світові газети про Україну 28 березня - новости Днепра

Повномасштабне вторгнення росії в Україну, яка триває вже другий місяць, продовжує домінувати на перших шпальтах. Три провідні британські видання виходять із попередження високопоставленого представника української розвідки про те, що президент Володимир Путін хоче розколоти країну на дві частини, повідомляє «Наше місто» з посиланням на ДніпроTV.

The Guardian пише, що росія хоче «поділити Україну на дві частини», і цитує генерала Кирила Буданова, голову української військової розвідки, який каже, що Кремль сподівається «створити Північну та Південну Корею в Україні».

У коментарях, у яких йдеться про перспективу тривалого та запеклого замороженого конфлікту, генерал Кирило Буданов, який передбачив вторгнення росії ще у листопаді, попередив про криваву партизанську війну.

Похмурий прогноз пролунав після того, як Леонід Пасічник, лідер так званої Луганської народної республіки на сході України заявив, що, ймовірно, проведе референдум про приєднання своєї території до росії.

“Думаю, що найближчим часом на території республіки пройде референдум, у ході якого народ… висловить свою думку про приєднання до Російської Федерації“, – сказав Пасічник.

Буданов сказав, що, на його думку, Путін переосмислив свій план повної окупації, оскільки йому не вдалося швидко захопити столицю України Київ та повалити уряд Володимира Зеленського. “Це спроба створити Північну та Південну Кореї в Україні”, – сказав він про нову стратегію Кремля.

Ту саму історію наводить перша шпальта газети «i», яка також цитує генерала Буданова, який сказав, що «сезон тотального українського партизанського сафарі» призведе до будь-якої спроби сформувати регіон, контрольований Москвою. “i” повідомляє, що Україна попередила, що відповість партизанською війною.

The Times повідомляє, що мирні переговори між Україною та Росією мають відновитись у Туреччині цього тижня. Газета також пише, що виходячи з попередження високопоставленого представника української розвідки про те, що президент Володимир Путін хоче розколоти країну на дві частини, така ідея дозволить Кремлю скоротити свої втрати.

На першій шпальті зображено дівчинку верхи на верблюді в Одеському зоопарку, який відкрився для візитерів, з духовим оркестром, який вітає їх серед сирен повітряної тривоги, щоб підняти бойовий дух міста».

“Путін хоче всіх нас заморити голодом”, – говорить заголовок в Metro. Газета повідомляє, що українці у північному місті Чернігові голодують та змушені пити каналізаційну воду. У ньому йдеться про те, що близько 140 000 людей опинилися у пастці в місті, яке потрапило в оточення в перші дні вторгнення.

Австрія

Заголовок основного матеріалу австрійському «Der Standard»: «Київ звинувачує Москву в поділі України. Десятки тисяч на благодійному концерті для України у Відні».

У неділю Україна звинуватила Росію в плануванні поділу країни. Глава розвідки Кирило Буданов заявив, що Кремль хоче створити нову «Північну і Південну Корею». Підставою для цього є заява Москви про те, що майбутні військові зусилля будуть зосереджені на «визволенні» Донбасу. Там же, на сході України, є «Луганська Народна Республіка», яку визнає лише Росія.

Також хвилювання викликала заява президента США Джо Байдена про те, що глава російської держави Володимир Путін “не може залишатися при владі”. Вашингтон оголосив, що заява Байдена у промові у Варшаві не закликає до «зміни режиму» в Москві. Там у це не вірять і саркастично посилаються на здоров’я Байдена.

У Відні десятки тисяч зібралися в неділю на благодійний концерт для України на Хельденплац. У концерті було додано відеозвернення президента України Володимира Зеленського, який закликав до посилення санкцій та гарного ставлення до біженців.

Німеччина

Газета FAZ, «Подарунок Байдена Путіну»

Головний матеріал на першій шпальті: «Москва обурилася виступом Байдена у Варшаві. Блінкен: Ми прагнимо до зміни влади в росії / Українські спецслужби боїться розколу країни»

Після різких слів на адресу глави Кремля Володимира Путіна президент США Джо Байден зустрів обурений спротив Москви. У суботній промові у Варшаві Байден назвав російського президента, серед іншого, «диктатором» і завершив словами: «Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі». «Байден це не вирішує, президента росії обирає російський народ», – сказав Пєсков.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив в Ізраїлі в неділю, що Сполучені Штати не прагнуть змінити владу в Росії. Швидше, справа в тому, що Путін «не може бути уповноважений вести війну проти України чи будь-якої іншої країни». Білий дім також усвідомив, що це не заклик до повалення Путіна.

«Диктатор, який хоче відновити імперію, ніколи не погасить любов до свободи». Під час попередньої зустрічі з українськими біженцями Байден назвав російського президента «м’ясником».

Газета «POTSDAMER» фото с заголовком: «Німеччина розглядає закупівлю протиракетної оборони» 

Анонсі на першій шпальті: 

    • Уряд розглядає можливість захисту від російських атак

    • Сепаратисти Донбасу хочуть вступу голосувати за Росію

    • Україна звинувачує Москву у плануванні в поділі країни 

    • У Бранденбурзі вже понад 15 000 біженців

Підпис під фото: «Небезпека для Німеччини? Російські ракети «Іскандер», як і ті, що базуються в Калінінграді. Вони можуть нести ядерні боєголовки і досягати Берліна»

З огляду на зростаючу загрозу з боку росії, федеральний уряд розглядає можливість створення багатомільярдного протиракетного щита над Німеччиною. За інформацією цієї газети, ця тема виникла під час консультації між канцлером Олафом Шольцом (SPD), генеральним інспектором Еберхардом Цорном і міністром оборони Крістін Ламбрехт (SPD) щодо використання спеціального фонду в розмірі 100 мільярдів євро для німецьких збройних сил. Але остаточного рішення поки немає. «Bild am Sonntag» першим повідомив про те, що можна розтягнути своєрідний «залізний купол», як в Ізраїлі.

У центрі уваги — ізраїльська система Arrow 3, яка коштуватиме кілька мільярдів євро. Згідно з повідомленням, ракетні радіолокаційні системи типу Super Greene Pine можуть бути встановлені в трьох місцях у Німеччині. Дані спостереження будуть передані в центр повітряних операцій в Уедемі (NRW). Наприклад, якщо радіолокаційна система зафіксувала атаку з Калінінградського ексклаву всього за 530 кілометрів по прямій прямій від Берліна, було б запущено ракету «Стріла 3».

Ірландія

The Irish Times 

Підпис під фото: «Українка запалює свічку під час меси в Іллінському монастирі в Одесі».

Заголовок основного матеріалу: «Київ попереджає про поштовх до розпаду України». Начальник розвідки каже, що осія планує розділити країну на дві частини, як Корею. Зеленський каже, що Україна готова розглядати нейтралітет, гарантований третіми сторонами.

Нідерланди

Газета «de Volkskrant» Заголовок: «В’їзд до США дозволений лише українцям. Сполучені Штати також приймуть українських біженців, 100 тисяч пообіцяв президент Джо Байден під час свого туру Європою. Перші українці повідомляють безпосередньо на кордоні з Мексикою, повідомляє кореспондент Йост де Фріс. — Чому вони, а не ми?». 

Підпис під фото: «Українка передає свої документи американському прикордоннику на прикордонному переході Сан-Ісідро».

Видання «AD». «Путін прагне до швидкого успіху». 

«росія хоче вийти з санкцій». Не в змозі виграти війну в Україні, росія тепер йде на «легший військовий успіх» на сході. «Путін хоче продемонструвати успіх і вийти з санкцій», – каже професор Франс Осінга.

Британська розвідка минулих вихідних підтвердила те, що росіяни вже заявили в п’ятницю: російська армія зосереджена на оточенні української армії навколо сепаратистського Донбасу на сході України. Російські війська просуваються в цей район із Харкова на півночі та Маріуполя на півдні. Британці кажуть, що боротьба в країні зайшла в глухий кут. Росіяни не мають достатнього впливу, а українські контратаки заважають росії перегрупуватися.

За словами професора військово-оперативних наук Франса Осінги, лінії військового постачання на Донбасі (Луганська та Донецька області) коротші, а перевага в повітрі легше досягти.

Більше того, щільність військ більша, тому що росіяни воюють там із сепаратистськими військами проти українських підрозділів з 2014 року. «Якщо Маріуполь і  Крим пов’язати, тоді Путін може почати мирні переговори».

Туреччина

Газета «Daily Sabah» вийшла с заголовком: «90% українців можуть впасти в глибоку бідність: ООН»

Якщо війна триватиме, 90% українців можуть зіткнутися з бідністю, попереджає вища світова організація, підкреслюючи, що існує кілька факторів, від економіки до базових муніципальних послуг, які можуть спричинити гуманітарну кризу в країні.

Організація Об’єднаних Націй вчора попередила, що 90% українців можуть зіткнутися з бідністю, якщо продовжаться військові дії в охопленій війною країні.

«Ми бачимо по всій країні, що люди втратили засоби до існування», — сказав Ахім Штайнер, старший адміністратор Програми розвитку ООН (ПРООН), катарському медіа-виданні Al-Jazeera на форумі в Досі. Штайнер додав, що «здатність піклуватися про мільйони людей, які не мають можливості отримувати дохід», може бути дуже важкою для української влади. «Економіка значною мірою страждає від наслідків обмежень ланцюга поставок, але також основні муніципальні послуги все більше не можуть функціонувати», – сказав Штайнер. Російське вторгнення спустошило декілька українських міст, спричинило гуманітарну кризу та змусило мільйони людей покинути свої домівки.

США

The «Wall Street Journal» вийшов с заголовком «Висловлювання Байдена щодо Путіна викликають занепокоєння серед західних союзників».  

Підпис фото на першій шпальті: «Жінка розчищала уламки зі школи, яка була пошкоджена в результаті обстрілу в Харкові в неділю, оскільки російський напад на Україну продовжувався. Західні чиновники побачили ознаки того, що росія консолідує свої позиції, щоб відновити наступ, а президент України Володимир Зеленський закликав Захід забезпечити його армію більш важким озброєнням».

«Висловлювання президента Байдена про те, що президент росії Володимир Путін «не може залишитися при владі», піддалося критикі за те, що заплямувло політику США та погрожував підірвати дипломатичні зусилля щодо припинення війни в Україні.

Представники адміністрації та депутати від Демократичної партії заявили в неділю, що це неочевидне зауваження було емоційною реакцією на взаємодію президента у Варшаві з біженцями, деякі з яких втекли від насильства в Маріуполі, південному портовому місті України, що перебуває під тижневим російським бомбардуванням і нападами на цивільні особи.

Джуліанна Сміт, посол США в Організації Північноатлантичного договору, сказала на CNN, що коментарі пана Байдена були «принциповою людською реакцією на історії, які він почув того дня».

Тим часом президент Франції Еммануель Макрон та європейські дипломати попередили, що такі коментарі можуть підірвати будь-яке дипломатичне рішення.

Виступаючи в суботу в польській столиці Варшаві, Байден, здається, найрішуче засудив Путіна на сьогоднішній день. «Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі», – сказав пан Байден на завершення своєї промови.

«Маріуполь балансує на тлі ознак того, що росія змінює фокус» пише «The New York Times».  

Фото на першій шпальті: «У неділю в приміщенні ОДА в Харкові. Від артилерійського обстрілу в місті загинуло семеро, у тому числі двоє дітей».

«Україна каже, що противник може зосередитися на Сході, щоб розколоти країну» заголовок колонки на першій шпальті. 

У неділю російські війська подвоїли атаки на стратегічні об’єкти по всій Україні, повідомляючи про запеклі бої навколо столиці, Києва, на тлі ознак того, що обложене місто Маріуполь близьке до падіння.

Оскільки конфлікт перейшов на другий місяць, російські війська майже не досягли своєї першої мети взяти найбільші міста та звузили безпосередні цілі до облоги південного портового міста Маріуполя та стратегічно розташованого міста Чернігова на півночі.

Категория: Война, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: