Skip to content

Атомна енергетика є найбільш дорогою і небезпечною у світі – депутат-пропозиціонер Павло Хазан

Атомна енергетика є найбільш дорогою і небезпечною у світі – депутат-пропозиціонер Павло Хазан

14 грудня, в День вшановування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в голосовому чаті Телеграм-каналу ПРОпозиціонери Клубу відбулася дискусія щодо майбутнього України в енергетичній галузі. Депутат Дніпропетровської обларади від «Пропозиції» Павло Хазан спростував міфи, які сформувалися довкола атомної енергетики.

Павло Хазан – автор наукових праць в галузі екології, енергетики, економіки та статистики, співавтор обласних екологічних стратегій та програм. І свій виступ на засіданні ПРОпозиціонери Клубу він розпочав, озвучивши десятки випадків аварій рівня від 4 до 7 відповідно до шкали

МАГАТЕ INES, які відбувалися на 20 АЕС у всьому світі за останні 70 років. Найжахливіші та наймасштабніші – Чорнобиль-1986 та Фукусіма-2011.

«Ці факти свідчать про те, що атомна енергетика дуже небезпечна, а наслідки інцидентів – непередбачувані та вкрай згубні для людства. Ми досі не знаємо справжніх збитків, які нам принесла Чорнобильська катастрофа…Не слід також забувати, що унаслідок роботи атомних електростанцій утворюються радіоактивні відходи і відпрацьоване ядерне паливо, які є дуже небезпечними для людини і довкілля. І ми змушені залишати їх нашим нащадкам», – підкреслив депутат-пропозиціонер.

Окрім того, у порівнянні не лише з відновлюваними джерелами енергії, а й з теплоенергетикою, яка використовує вугілля або інші види викопного палива, атомна енергія є в рази дорожчою. А розвивається винятково за рахунок потужного атомного лоббі.

«Річ в тому, що коли говорить про те, що ми маємо зараз величезний відсоток виробництва атомної енергетики і вона найдешевша, то це в українських реаліях це твердження слід брати в лапки. Бо коли обраховується кіловат-година чи джоуль теплової енергії, не враховується, скільки коштувала побудова атомної електростанції, скільки вартуватиме виведення її з експлуатації і деінсталяція енергоблоків, у скільки обійдеться захоронення радіоактивних відходів і так далі», – пояснив Павло Хазан.

Ще один фактор напряму впливає на безпеки країни і може загрожувати її державності.

«Не є секретом, що чотири наші атомні станції дуже тісно пов’язують нас… із ворогом – Російською Федерацією, яка веде війну проти України і вбиває наших солдат і мирне населення на Сході України. Бо ми продовжуємо закуповувати в агресора ядерне паливо. І це наражає Україну на дуже серйозну небезпеку» – нагадав вчений.

Тож, на його думку, єдиний шлях розвитку енергетики України – це розвиток відновлюваних джерел. Це не означає, що слід взяти і вимкнути всі атомні і теплові електростанції. Але перехід на «зелені технології» має бути більш рішучим. І це варто зафіксувати в стратегії енергетичного розвитку держави, озвучив свою пропозицію Павло Хазан.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: