Skip to content

Місто, прихильне до Юлії: чи став Дніпро комфортнішим для свої мешканців

Місто, прихильне до Юлії: чи став Дніпро комфортнішим для свої мешканців

Чи став Дніпро комфортнішим для своїх мешканців? Як живеться маломобільним людям в сучасному ритмі мегаполіса? Наскільки доступні заклади соціального захисту та медичні установи для людей з інвалідністю, чи зручно користуватися послугами соціального таксі? Разом із дніпрянкою Юлією Чередниченко вирішила це перевірити і журналіст «НМ».

ВИТРИМАЛА УДАР ДОЛІ

Місто, прихильне до Юлії: чи став Дніпро комфортнішим для свої мешканців

Юлії Чередниченко було ледь за двадцять, коли аварія поділила її життя на «до» і «після». Було життя, наповнене радістю, мріями, любов’ю і щасливим материнством, і раптом все зникло. Прийшов біль від важкого перелому хребта, горе втрати й гнітюча невизначеність: що буде далі?

Це сталося 18 років тому, а сьогодні я дивлюся на Юлію – красиву, впевнену в собі оптимістку – і хочу дізнатися, що допомогло їй витримати удар, не зламатися, а відбутися в житті?

– Допомогла і допомагає підтримка близьких. Опора й джерело сили, натхнення до активного життя для мене – мама, чоловік і вже дорослий син. І, як і багатьом людям у схожій ситуації, не дає падати духом віра у себе, свої сили, прагнення йти вперед і тільки вперед.

І вона йшла. З кожним днем впевненіше, доводячи собі й усім, що вона може, що не треба її жаліти, вона звичайна людина, як всі, а візок – то її ноги. Стала учасницею соціального проєкту «Ігри Героїв», де змагалися як захисники України, так і ті, хто отримав травми у мирному житті. «Ігри Героїв» дали ще один стимул долати складнощі, розвиватися.

ДНІПРО СТАВ КОМФОРТНІШИМ

Місто, прихильне до Юлії: чи став Дніпро комфортнішим для свої мешканців

Юлія згадує день, коли вперше сіла у візок, виїхала в місто і тільки тоді помітила, скільки перешкод для пересування маломобільної людини. Як важливо, коли бордюри занижені, є пандуси та інші елементи безбар’єрності.

– Сьогодні на вулицях міста більше нових комфортних тролейбусів з просторими салонами, низькою підлогою і пандусом. На собі відчуваю: Дніпро став комфортнішим для маломобільних людей, – говорить Юлія Чередниченко. – Я веду активний спосіб життя і, звичайно ж, буваю в установах соціального захисту, медичних та інших закладах, тож помітила, що нині це зробити набагато зручніше, ніж раніше. Уже кілька років користуюся послугами соціального таксі.

За словами директора міського центру соціальної допомоги Максима Єрьоменка, зараз до послуг дніпрян п’ять спеціалізованих автомобілів. Соціальним таксі можуть скористатися люди з порушенням опорно-рухового апарату та органів зору, першої та другої групи інвалідності. Щоб замовити таксі, треба стати на облік у центрі соцдопомоги.

Таксі прибуває вчасно, водій привітно зустрічає Юлію, відкриває двері, допомагає заїхати. У таксі просторо, зручно. З вулиці Новоселівської до Лівобережного управління соціального захисту на проспекті Калнишевського, 55 прибуваємо швидко.

Будівля управління стала більш зручною для людей з інвалідністю після ремонту в 2020 році.

– Було реконструйовано фасад, ми отримали сучасний вхід з пандусом. Усередині є термінал для осіб з інвалідністю та санітарна кімната, – зазначила Людмила Остапенко, заступник начальника Лівобережного управління соціального захисту населення.

Місто, прихильне до Юлії: чи став Дніпро комфортнішим для свої мешканців

Я приходила в цей заклад до ремонту: вузькі коридори, маленькі кабінети. Сьогодні ж у просторому офісі зручно й комфортно. Юлія приїхала оформити замовлення на новий інвалідний візок, більш активного типу. Легко під’їхала до столика соціального працівника й подала документи. Поки я звернула увагу, як з допомогою спеціального планшета для людей з порушенням слуху дніпрянка Ганна Приходько впевнено спілкується з соціальним працівником, Юлія вже справилася. Візок вона отримає через півроку.

Зручні умови для людей з інвалідністю побачили ми і в амбулаторії №3 Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги №9. Тут обслуговують 18 людей з інвалідністю, які пересуваються на візках. Тож у закладі облаштований пандус, є тактильна плитка, санвузли для людей з інвалідністю та вказівники зі шрифтом Брайля.

– У нас створені всі умови для комфортного доступу до закладу людей з інвалідністю. Дотримані всі необхідні норми. У приміщенні широкі коридори, двері, немає порогів, – поділилася Галина Одінцова, генеральна директорка центру.

Наше місто постійно розвивається, а поїздка з Юлією додала впевненості, що в Дніпрі докладають немало зусиль, щоб мегаполіс був комфортним, прихильним до людей з інвалідністю.

Автор Таїсія КУЗЬМЕНКО. Фото Володимира ФЕДОРИЩЕВА

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: