Skip to content

Державі слід замислитися над впровадженням системи державно-приватного партнерства в медицині, — Дмитро Ханіс

Мер Жовтих Вод та депутат від партії “Пропозиція” Дмитро Ханіс розповів, як медичні заклади пережили найскрутніші часи пандемії, як нині готуються до чергової хвилі поширення коронавірусної інфекції в умовах оголошеної “жовтої зони”. Крім того очільник міста висловив пропозицію владі серйозно замислитися над впровадженням в медицині на національному рівні державно-приватного партнерства.

У Жовтих Водах на початку пандемії лікарня опинилася в дуже скрутних умовах. Лікарі продовжували надавати допомогу хворим, не маючи елементарних засобів захисту. Все, що було закуплено та передано лікарям, було придане за кошти благодійників. Волонтери закуповували тести, маски, обладнання та антисептики. Подача кисню ремонтувалась за участі наших підприємців, містоутворюючого підприємства та мешканців. Необхідне закуповувалось і коштом міського бюджету та власними коштами лікарні. На жаль, медицина у маленьких містах залишилась сам на сам з бідою, яка охопила весь світ. З боку держави на початку пандемії підтримки не було. І моя велика вдячність лікарям та небайдужим людям, які спільними зусиллями підготували нашу лікарню, говорить Дмитро Ханіс.

Нині в Жовтих Водах впроваджено посилені карантинні умови. На дистанційне навчання перейшли учні 5-11 класів п’яти закладів освіти, які не мають 80% вакцинованих працівників. Медичні заклади проводять комплектацію та підготовку до ймовірного прийому COVID-пацієнтів. Також голова міста додав, що державі слід замислитися над впровадженням системи державно-приватного партнерства.

Мова йде про співфінансування державою і муніципалітетом із правом залучення приватних інвестицій вторинної медичної допомоги. Ключовими перевагами такого партнерства є можливість залучення коштів приватних інвесторів для розвитку державних та комунальних закладів охорони здоров’я, збереження майна, передача новостворених та придбаних в рамках ДПП об’єктів у державну або комунальну власність, підвищення якості медичних послуг для населення, а також підвищення заробітної плати для медичних працівників, — сказав Дмитро Ханіс.

На думку депутата, таким чином нам вдасться оптимізувати бюджетні видатки, підвищити ефективність використання ресурсів і управління. Крім того, ми створимо умови для підвищення якості надання медичної допомоги.

Дмитро Ханіс вважає, що досвід Великої Британії у цьому питанні є чи не найкращим прикладом для наслідування. Оскільки дефіцит бюджетних коштів та суперечливий досвід масової приватизації призвів до появи там приватної фінансової ініціативи. За 20 років її існування було реконструйовано 107 лікарень і збудовано 130 об’єктів охорони здоров’я.

Джерело

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: