Skip to content

Азовське море: експерти розповіли, чи допоможуть сітки від медуз

Азовське море: експерти розповіли, чи допоможуть сітки від медуз

Професор Інституту екології та соціальних технологій університету «Україна» зробив невтішний прогноз розвитку ситуації з медузами в Азовському морі на майбутній рік. На його думку, врятувати відпочинок під час навали драглистих морських створінь зможуть тільки басейни, але не все так однозначно, повідомляє Акцент з посиланням на arabat.com.ua.

В останні роки медузи атакують Азовське море, псують відпочинок відпускникам, заважають заробляти готельєрам і в цілому знижують привабливість азовських курортів. У сезоні 2020 року їхня кількість досягла максимуму за останній час, але, на жаль, і в наступному році ситуація, ймовірно, може повторитися.

Таку думку висловив доктор біологічних наук, професор кафедри мисливствознавства та біоресурсів Мелітопольського інституту екології та соціальних технологій, професор Валерій Іванович Лисенко. Учений заявив, що підстав для позитивних прогнозів сьогодні немає, і, більше того, наступного літа «плаваючих парасольок» може стати ще більше.

Сітки від медуз для огородження частини прибережної акваторії, які встановлювали власники деяких баз і готелів на узбережжі, при таких кількостях медуз Лисенко вважає неефективними. Кращим вкладенням коштів для готельєрів, на його погляд, є будівництво басейнів.

Також Валерій Іванович розповів про основні причини навали медуз:

«Перша причина — це майже мінімальна кількість видів риб, які їдять фіто- і зоопланктон. Це тюлька, хамса. Ви знаєте, що її практично не залишилося. І тому кількість планктону без конкурентів — риб, вживається, природно, медузою. І тому вона швидко зростає, розмножується та інше. У нас в основному, це медуза- корнерот. У Чорному морі її не так багато, а ось в Азовському морі ситуація зовсім інша. Чому, запитаєте ви? Почнемо з того, що Дон зарегульований дуже давно, але відносно недавно і Кубань зарегульована повністю, і вона практично не скидає прісної води в східну частину Азовського моря. По-перше, у них чимало водосховищ, які забирають воду для поливу та інше. По-друге, проблема з прісною водою зараз в європейській частині в РФ дуже серйозна, і тому частину води використовують, як питну. Також там працює кілька десятків рибоводних заводів, яким теж потрібна прісна вода. У підсумку, в Азовське море скидається мінімальна кількість прісної води, яка нічого не може зробити проти потужної течії, що йде з Керченської протоки, і разом з цим плином в Азовське море заноситься корнерот в величезних кількостях».

Крім того, професор пояснив, що ситуація з медузами зараз гостро стоїть на різних курортах по всьому світу, а не тільки в Україні. І пов’язано це з забрудненням вод Тихого і Атлантичного океанів органічними речовинами і добривами. Щось схоже відбувається і у нас, коли надмірне вживання фермерами азотних і фосфорних сполук призводить до їх потрапляння в море і провокує зростання планктонних форм, якими в свою чергу харчуються медузи.

Але є і альтернативні думки. Наприклад, головний редактор медіа-проєкту «Кирилівка.Укр» Євген Смєльчаков так прокоментував ситуацію:

«Звичайно ж, кількість медуз безпосередньо залежить від солоності і від наявності кормової бази в умовах надмірного зростання планктону на тлі стоків з полів. І якщо з другим зробити щось складно в реаліях України, так як для збереження Чорного і Азовського морів необхідна глибока системна робота з АПК, яка практично неможлива в умовах корупції. То з першим фактором цілком може бути полегшення — за рахунок рясних опадів навіть протягом літа солоність знизилася на 1-3 проміле в різних ділянках узбережжя Азова, і до наступного сезону ситуація може прогресивно покращитися. Ось тільки замість медуз цілком можуть повернутися водорості. У свою чергу басейни не зможуть замінити відпочивальникам море, в результаті чого, рівень рентабельності готельних господарств може критично знизитися, і в цьому ракурсі найбільш позитивною виглядає доля Арабатської Стрілки, оскільки там крім моря є Сиваш, солоні озера і гарячі джерела. Але і в Кирилівці нікуди не поділися перспективи використання узбережжя Утлюкського лиману в рекреаційних цілях, тільки для цього необхідно вкласти значні кошти і організаційні ресурси».

Таким чином, майбутнє курортів на Азовському морі виглядає вельми туманно, а ось чи збирається влада приймати якісь заходи для боротьби з екологічними проблемами і коли — поки неясно.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: