Skip to content

Головне в дипломатії – не дозволяти експортувати зовнішні конфлікти всередину України – дніпровська пропозиціонерка Юлія Дмитрова

Дніпровська пропозиціонерка Юлія Дмитрова - новости Днепра

Волонтерка та активістка партії «Пропозиція» з Дніпра Юлія Дмитрова взяла участь у дискусії ПРОпозиціонери Клубу щодо зовнішньої політики України. На її думку, центральна влада має створювати серйозні аналітичні центри з тим, аби не стати «корисними ідіотами в чужих руках».

Пропозиціонерка впевнена, що Україна, як і будь-яка інша цивілізована держава, має керуватися доктриною зовнішньої політики. Однак нині вона відсутня, а закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» від 2010 року навіть з правками її не замінює. Тож нині дипломати МЗС діють ситуативно, підключаючи громадянське суспільство.

«Наприклад, ескалація навколо Карабаху показала, що в Україні діє неформальна робота влади і азербайджанської та вірменської діаспор. Це дозволило не допустити перенесення цього протистояння на українські вулиці. На відміну від Росії, до речі. Хоча МЗС висловилося на підтримку територіальної цілісності Азербайджану, проводячи паралелі з власною територіальною цілісністю. Водночас в силу об’єктивних причин ми майже не користуємося однією з найпривабливіших ролей держави – посередника–миротворця. Це якраз та ситуація, яка дозволяє не робити жорстких заяв, але бути вхожим в усі сторони і займати чітку однозначно позицію. Свого часу ми пробували це робити щодо Придністров’я. Зараз схиляємося до підтримки територіальної цілісності Молдови», –  сказала Юлія Дмитрова.

Активістка «Пропозиції» також додала, що є прихильницею невтручання України у будь-які зовнішні конфлікти. І провела паралелі американської участі у врегулюванні афганського конфлікту, яка зрештою ні до чого не призвела – в країну повернувся режим талібів.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: