Skip to content

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

Шрифт Брайля – це рельєфно-крапковий тактильний шрифт, який використовують незрячі та слабозорі для написання та читання. Користуватися ним можуть незрячі від народження та ті що втратили зір в дитячому, дорослому та старшому віці, а також сліпо-глухі.

У Дніпрі письменники створююють такі книги спеціально для дітей, аби у малюків з вадами зору була можливість прочитати літературу сучасних українських авторів. Одна з таких книг — збірка «Лелечий дім» Евгенії Яворської.

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

«Власне, це не одна книга а цілий соціальній проєкт — серія книг «Книголюкс». Ідея в тому щоб впустити книжки і звичайним друком, і шрифтом Брайля для того аби допомогти інтегруванню людей із вадами зору. В першу чергу мова про дітей — дві книжки з трьох саме дитячі! Аби дозволити дітям із вадами зору разом із зрячими дітьми читати одну книжку і власне обговорювати прочитане. Однією з ініціаторів проєкту була письменниця Марія Дружко із Кам’янського, також членкиня Національної спілки письменників України — її книга «Квасько і Катруся». Це також інклюзивне видання дитячої казки для незрячих дітей молодшого шкільного віку. Моя ж кнжка «Лелечий дім» буде цікава і дорослим, і дітям. Зрячі батьки, наприклад, зможуть обговорити зі своєю дитиною, яка, в свою чергу, прочитає її шрифтом Брайля. Малюнки у всих книжках ярскраві та цікаві. Саме у «Лелечому домі» ілюстрацій немає, є обкладинка, де ілюстрацію дубльовано шрифтом Брайля. Загалом, це збірка кротких оповідань про сьогодення — мораль, суспільство, молодь і війна на Донбасі», — зазначила пані Евгенія.

Придбати книгу можна буде по передзамовленню та взяти почитати у бібліотеках Дніпра, або придбати через інтернет. У вересні авторка планує презентацію книги у Дніпрі та на Львівському форумі видавців.

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

Еліна Заржицька, заступник голови Дніпропетровської обласної організації НСПУ наголосила, що це важливий проєкт, а виданий він завдяки харківському видавництву «Точка».

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

«Розповсюджувати такі книги в магазинах важко, адже аудиторія обмежена. А от придбати через інтернет їх можна буде! Художниця Катерина Хаджирадєва створила яскравезні ілюстрації на мою казку «Сонячний чоловічок», яка представлена також шрифтом Брайля. В своїх яскравих роботах Катерина втілила фрагменти сюжету у своєму самобутньому стилі. Це книга про Українську Попелюшку, вона розрахована на молодший і середній шкільний вік, а може і старший. Героїня тут живе у давньому Січеславі на березі Дніпра. Під час презентації у Центральній бібліотеці діти захоплено роздивлялися кожну роботу, перегортали сторінки книжки, а Катерина розповідала про створення цих ілюстрацій. Сподіваємося, що нова книжка «Сонячний чоловічок» найближчим часом з’явиться на поличках дніпровських бібліотек і знайде свого читача» — сказала вона.

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

Катерина і її ілюстрації

Фідель Сухоніс, голова Дніпропетровської обласної організації НСПУ наголосив, що обласна спілка трансформується.

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля

«Я був в одній зі шкіл міста і одна з дівчат-учениць мені сказала: «А що, письменники є і в Дніпрі?». Це свідчить що ми, автори, наразі не на видноколі у своєї аудиторії. І завдання спілки це виправити. Цей проєкт — тому приклад! Ще один наш соціальний проєкт — «Рак боятися не можна» Його авторка і муза — Марія Дружко. А 29 серпня ми сформували команду НСПУ у рамках змагань з велосипедного спорту — Мала спортова олімпіада серед представників ЗМІ Придніпров`я/України/Європи «Кубок Дракоші». Дата 29 серпня не випадкова. Це День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У нашій команді молоді письменниці — Юлія Купіч та Олена Ляшенко,а також я. Рекордів ми не встановимо, але хочемо показати, що письменники не осторонь усіх такіх соціальних подій! Так само зазначу, що моя книга «Чужа Молитва» матиме аудіо та відеопродовження — презентація буде в музеї АТО за участю талановитого диктора Максима Горбенка. Письменники повинні все більше літературною творчістю торкатися соціальних тем! Я вдячний всім колегам-письменникам і учасникам спілки, які, наразі, активно працюють над цими питаннями», — сказав він.

Дніпровські письменники створюють книги шрифтом Брайля


Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: