Skip to content

Як працює і чим живе новий центр культури у Дніпрі (Фото)

Ксения Куземко

Зберегти й переосмислити земську управу: Ukraїner розповів про новий центр культури у Дніпрі

У 2015 році, після подій Революції гідності та окупування Донецька і Луганська, аби не допустити такого ж сценарію у Дніпрі, Андрій Палаш разом із однодумцями вирішив згуртовувати культурну спільноту міста та створити новий простір для реалізації його культурного потенціалу — Центр сучасної культури у Дніпрі. Які феномени культурного життя міста-мільйонника спіткали Центр на шляху його творення та що зараз відбувається в його стінах розповів Ukraїner.

До кінця радянської доби, через ракетобудівну промисловість, яка була головною індустрією Дніпра, місто мало умовно закритий статус. Навколо заводів і фабрик будувались вулиці та цілі райони, але зараз частина цих заводів не працює і окремі будівлі пустують. Та саме в цьому, на думку організаторів Центру сучасної культури у Дніпрі ( (Dnipro Center for Contemporary Culture, скорочено — DCCC), головний потенціал міста для освоєння креативними індустріями, які могли б трансформувати ці простори у галереї, виставкові зали чи хаби.

Як зазначає Андрій Палаш, співзасновник та керівник Центру та громадської організації Kultura Medialna, у культурному житті Дніпра простежується певний феномен: місто-мільйонник має доволі мало ініціатив, у яких є досвід проведення культурних чи мистецьких заходів. Втім, такі умови навпаки сприяють об’єднанню креативної спільноти міста.

Зберегти й переосмислити земську управу: Ukraїner розповів про новий центр культури у Дніпрі

«Ми зрозуміли, що в такому великому місті не вистачає експериментальних проєктів, дискурсу навколо сучасної культури. Тому на порозі революційних подій в Україні ми вирішили, що в нас є вибір: або поїхати з Дніпра, або намагатися щось змінити тут. І ми спробували змінити щось», —  розповідає Андрій.

Будівля, в якій сьогодні розташований Центр культури у Дніпрі, — колишня Катеринославська губернська земська управа, найстаріша частина якої датується 1852 роком. Коли Україна стала незалежною, ця будівля перейшла у власність Міністерства оборони, що продало її в приватні руки. Двадцять років будівля стояла покинута, на її місці планували побудувати багатоповерхівку, потім — торговий центр та інститут для єврейських дівчат.

Зберегти й переосмислити земську управу: Ukraїner розповів про новий центр культури у Дніпрі

У 2018 році колишню земську управу передали Центру. Будівля була без вікон, дах сильно протікав, не було жодних комунікацій, води і вентиляції. За два роки ремонтних робіт вдалось відновити майже все необхідне.

«Ми зрозуміли, що таку велику будівлю не зможемо наповнити та оживити самостійно, тому вирішили робити креативний кластер і збирати однодумців, які також можуть тут розвиватись», — зазначив Андрій.

Сьогодні в Центрі є кілька постійних резидентів: громадська ініціатива «Довга стежка», організації  «Артсвіт» та Ksi Prostir, а також Альянс Франсез та Чеський центр, що доповнюють DCCC міжнародними зв’язками і допомагають з інтеграцією в європейський культурний простір. У 2019 році організатори встигли провести міжнародну резиденцію, тут відбувалася частина Dnipro GogolFest 2020 й велика виставка з Британською радою, яку робили разом з галереєю «Артсвіт», а навесні 2021 року в Центрі відбувся великий фестиваль «House of Europe Festival».

Зберегти й переосмислити земську управу: Ukraїner розповів про новий центр культури у Дніпрі

На думку Андрія Палаша, через колишню закритість у певних галузях сьогодні Дніпро є хорошим майданчиком для розвитку креативних індустрій. Та головне, щоб побудувати нові смисли, спочатку треба зрозуміти і дослідити свою історію. А щоб досліджувати історію, її потрібно зберігати. І відкриття Центру культури є прямою ілюстрацією цього.

Більш детально про Центр сучасної культури у Дніпрі відео Ukraїner.

Зберегти й переосмислити земську управу: Ukraїner розповів про новий центр культури у Дніпрі

Автор —  Ukraїner

Фото — Костянтин Гузенко

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: