Skip to content

Онколог з Дніпра: «Кожен п’ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби»

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Наразі на обліку в країні перебуває майже один мільйон осіб з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і перебувають в стані ремісії. Дніпровські есперти зазначають, що під час лікування не менш важливою є моральна терапія — розмова з психологом, підтримка родичів і навіть спілкування з домашніми тваринами. «Рак боятися не можна» — так говорять ті, хто мужньо долають наслідки цієї хвороби. Саме тому на Дніпропетровщині письменники провели творчий конкурс, аби підтримати людей, які ведуть боротьбу з онкологічними хворобами

Коли лякає невідомість

За статистикою, за останні п’ять років тенденція онкозахворюванності у Дніпрі суттєво не змінилась. Але і не зменшилась.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

«При своєчасному виявленні проблеми успшне лікування можливе у 95% випадків. Але проблема в тому, що до нас приходять все на 3-4 стадії захворювання – каже Павло Терещенко — лікар-хірург-онколог КНП «Міська клінічна лікарня №4» ДМР – мені б хотілось, аби у нашому суспільстві підвищувалась онкообізнаність. І цьому якраз і сприяють ЗМІ, художні твори, соцмережі, коли люди розповідають реальні історії успіху, перемог. Адже не лише ліки, хіміотерапія допомагає. Ви не уявляєте, яким є моральний настрій пацієнта, його розуміння проблеми і шляхів одужання! Бувають випадки, коли люди відмовляються від лікування! І тоді ми просимо родичів сприяти, проводимо бесіди. Тут важливе все, від підтримки близьких, до спілкування з домашніми тваринами!».

Марія Дружко — українська поетеса та прозайкиня, культурна і громадська діячка, видавчиня і літературний консультант. Дівчина є координаторкою і муою молодіжного мистецького проекту VivArt і  приділяє велику увагу розвитку молодої літератури Придніпров’я.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

Перехворівши в дитинстві, в п’ять років вона втратила зір. Та це не стало на заваді її творчій та письменницькій кар’єрі. Про унікальну, талановиту та сильну духом письменницю, яка попри незгоди просто випромінює оптимізм часто пишуть місцеві видання.  Про онкологію Марія і сама знає не з чуток.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

» 22 вересня 2020 року я пройшла 30-ий сеанс опромінення. Навіть не віриться! А розпочалося усе 6 липня, майже на екваторі літа. Пам’ятаю, як страшно було перед першим сеансом! Певно, саме тоді і визріла ідея створення цього блогу. Адже разом зі мною процедуру опромінення проходили і проходять безліч людей. І кожен з нас на початку терапії відчуває приблизно одне й те саме: острах і невідомість. Адже це вперше таке у твоєму житті! Проте, насправді, усе не так і страшно Мені навіть дозволили зробити кілька фото напам’ять просто перед процедурою», — зазначає вона.

«Я вже кілька разів пережила онкодіагноз. Тож як воно, дізнатися, що у тебе рак?  Коли мені вперше поставили онкодіагноз, було таке відчуття, ніби усе відбувається не зі мною, не у цій реальності. Мені усе здавалося, що ось-ось я нарешті прокинуся і цей кошмар скінчиться! Проте сон усе тривав і тривав, і однієї миті я подумала, що це тупик, що я ніколи не вибирусь із глибоченної чорної прірви, куди зірвалася за чиїмось злим задумом чи жартом. Дарма! Життя тривало. Мене прооперували, видалили пухлину, і сказали, що мені пощастило. Житиму! Хоч як там це звучить банально, та час здатен приглушити біль. Однак, страх залишився, ніби мені вживили його під шкіру, колючий і холодний страх, що рак може повернутися. І він таки повернувся!, — розповідає  Марія, — « У 2020 році в  мене знову знайшли злоякісну пухлину. І ось тоді я вирішила, що досить! Досить боятися, умліваючи від страху перед кожним плановим обстеженням.  Досить страхатися поганих снів і дурних думок. Я не знаю, скільки ще житиму – 1 рік, 10 чи 50 років, — але відпущений мені час я хочу прожити без страхів, у радості та гармонії! І ця сторінка саме про тих і для тих, хто переміг свій страх перед раком. Звісно ж, ми не можемо власною волею зупинити ракові клітини у своєму тілі. Та перебороти страх перед хворобою нам під силу. Ба більше, ми повинні навчитися не боятися рак заради одужання, Заради того, щоб вижити. Це складно пояснити. Та я і не збираюся комусь щось доводити. Я просто порадію, якщо мій власний досвід та інформація, що допомогла мені, стануть у нагоді ще комусь!», — каже Марія.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра
Марія з мамою

Арт-терапія, як частина лікування

Дівчина створила у фейсбуці тематичну сторінку #рак_боятись_не_можна аби надихати і підтримувати тих, хто веде свою боротьбу. І оголосила тематичний конкурс.

«До нас надійшло близько 50 робіт з усієї країни, серед них є навіть твори не професійних письменників. Але все це люди, які стикнулись з онкологією», — каже Марія.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

Як результат – благодійна збірка, видана на меценатські кошти.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

«Одинадцять оповідань тут, а збірку ми презентуємо у Дніпрі, також вона обов’язково буде презентована на Львівському форумі восени. Загалом, арт-терапія, письменництво – це теж дуже важливо! Я знаю зі свого досвіду – я працюю з психологом арт-терапевтом. І я вважаю, що окрім лікування онкологи повинні радити пацієнтам говорити з психологом, адже у нас,українців, це не є характерною звичкою. Ми не ходемо поговорити про свої проблеми», — каже Марія.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

І недарма кажуть, якщо лихо поділити на двох, то пережити його легше.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

«Як би складно вам не було у цей непростий період, знайдіть у собі сили поділитися своєю бідою з рідними та близькими. Не факт, що вас розрадять. Але можливість поговорити з кимось навпрямки, без порожніх слів – іноді досить добре розвантажує нерви. Крім того, вам, скоріш за все, незабаром знадобиться стороння допомога. Та й узагалі, думаю, це чесно: знати, що у твоєї рідної людини біда. Не позбавляйте наших родичів і друзів шансу проявити свою турботу про вас. Можливо, їм це навіть потрібніше, ніж вам. Я дуже вдячна моїм рідним за їхню увагу і підтримку. Особливо мені допомагають моя мама, сестра з її чоловіком», — зазначає Марія.

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що принаймні третину випадків захворювання раком можна попередити. Дотримуйтесь простих правил, що рятують життя. Перш за все, не починайте курити або позбудьтеся цієї руйнівної звички. Куріння є причиною багатьох типів раку – раку легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Не менш небезпечним є зловживання алкоголем: результати дослідження ВООЗ свідчать, що ризик раку зростає зі збільшенням споживання алкоголю. Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує.

Фахівці радять проходити профілактичні обстеження, звертатися до сімейного лікаря, якщо у вас є сумніви чи питання. І шукати позитив у простих речах, адже гарний настрій та ендорфіни не менш важливі, як і якісна їжа, сон чи вітаміни.

«Кожен п'ятий звертається вже з фінальною стадією хвороби» - новости Днепра

Фідель Сухоніс, письменник, журналіст, голова НСПУ: «Я скажу відверто, для мене мужність Марії, як мужність військових хлопців в зоні АТО. Тільки в неї інша зброя. Людина має такий залізний стрижень, що не лише не опускає руки перед своїми хворобами, але і працює, надихає інших, допомагає. Ми, як письменники і журналісти, повинні писати про ці теми, налаштовувати суспільство на позитив. Або давати шляхи вирішення проблем. Тому завжди раді вітати у Дніпропетровській спілці письменників авторів з творами на будь-яку тематику!».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: