Skip to content

В Україні планують запустити систему сертифікації водіїв таксі

В Україні планують запустити систему сертифікації водіїв таксі

Всеукраїнський сервіс замовлення таксі OnTaxi, за підтримки Автомобільної Федерації України, презентував старт соціального освітнього проекту «Академія таксі ONTOP», який, фактично, є поверненням в Україну системи сертифікації водіїв таксі.    

АКАДЕМІЯ ТАКСІ OnTOP – унікальна соціальна освітня структура, що починає працювати одночасно онлайн і офлайн в усіх регіонах країни та покликана підвищити професійний і культурний рівень співробітників, загальний рівень сервісу і безпеку поїздок для водіїв і пасажирів усіх служб та агрегаторів таксі України:

  • слухачі зможуть займатись офлайн за розкладом практичних занять або онлайн будь де в Україні,
  • програма навчання, в числі іншого, включає курси першої невідкладної долікарської допомоги, психології безконфліктного спілкування, контраварійного керування, а також базової розмовної англійської та інших прикладних дисциплін, які стануть у нагоді працівникам пасажирських перевезень,
  • навчання є безкоштовним, після закінчення випускники отримують сертифікати, за умови успішно складених іспитів
  • навчатись в Академії зможуть не тільки водії, які працюють в службах таксі на сьогоднішній день, а й будь хто охочий, достатньо лише мати водійське посвідчення категорії Б.

Термін навчання у Академії становить три місяці. Фінальна атестація буде проводитись у територіально зручному місці – в партнерських коворкінгах різних міст України. За результатами іспитів випускники отримуватимуть сертифікати або сертифікати із відзнакою.

Загалом, робота освітньої програми в Україні планується як безстрокова. Організатори доповнюватимуть курс Академії актуальними лекціями та інтенсивами. Після шести місяців функціонування планується проведення опитування слухачів, а за результатами отриманого зворотного зв’язку перелік дисциплін буде розширено або модифіковано.

Охочим стати студентом «Академії таксі OnTOP» треба лише пройти процедуру простої реєстрації онлайн, заповнивши форму.  

В Україні планують запустити систему сертифікації водіїв таксі

На сьогоднішній день проблема підвищення безпеки пересування в таксі, підвищення якості та стандартів сервісу для України стоїть дуже гостро.

Трохи невтішної статистики. Загалом, кількість осіб, задіяних в перевезеннях пасажирів на таксі або легковими автомобілями на замовлення, становить близько 220 тис. (1,1% від економічно активного населення), 98% з яких — неофіційно зайняті фізичні особи, що не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. Таким чином, на ринку таксі здебільшого працюють некваліфіковані водії, що користуються власним автотранспортом, який не відповідає певним нормативам технічної безпеки

З початку 2021 року загальна кількість ДТП на дорогах країни збільшилась на 22,2% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. Часто учасниками ДТП стають автомобілі, які вчиняють поїздку в якості таксі (за даними офіційної статистики – в середньому, щонайменше 1200 подібних подій відбувається за рік).  

В Україні планують запустити систему сертифікації водіїв таксі

Крім ДТП, водії, а також пасажири, таксі піддаються додатковому ризику — напади, грабежі, зґвалтування, тощо (з кожним роком число подібних інцидентів зростає). Реальна статистика ДТП і кримінальних пригод за участю таксі виявляється істотно вище, ніж офіційні дані, бо, нажаль більшість таксистів працюють нелегально. Всеукраїнський соціальний освітній проект «Академія таксі OnTOP» повинен підвищити рівень кваліфікації водіїв та покращити ситуацію у сфері автомобільних перевезень.

«Сьогодні ми, нарешті, готові ділитись досвідом в рамках відбудови єдиної системи якості у сфері надання послуг таксі в Україні», — сказав у своєму виступі на презентації Академії Керівник бізнес-напрямку OnTaxi Денис Покаліцин.

В Україні наразі не існує прозорого контролю та законодавчого регулювання ринку таксі. Проект “Академія Таксі ОnТОP” був розроблений професіоналами OnTaxi, як дієвий інструмент, що здатний змінити на краще цю ситуацію.

«Фактично, сьогодні жодна програма, яка покликана поліпшити ситуацію на дорогах не фокусується на найважливішому моменті – водієві, його навичках, навчанні та методиці навчання. Але раніше підготовка таксистів була обов’язкова. Тож, всеукраїнський соціальний освітній проект «Академія таксі OnTOP» — це відродження системи сертифікації водіїв», — відзначив Олексій Мочанов, Член президії Автомобільної Федерації України, Керівник Центру автоспортивної та контраварійної підготовки, Двократний Чемпіон України з трекових гонок.

Також на презентації всеукраїнського соціального освітнього проекту «Академія таксі OnTOP» був продемонстрований відеозвіт із пробного інструктажу та тестування водіїв OnTaxi в рамках майбутнього курсу з контраварійної підготовки водіїв Членом президії Автомобільної Федерації України, керівником Центру автоспортивної та контраварійної підготовки, двократним Чемпіоном України з трекових гонок Андрієм Яроменко.

Одразу ж після презентації вже понад 100 водіїв заповнили заявки на проходження навчання. В середньому, «Академія таксі OnTOP» планує підвищувати кваліфікацію понад 8 000 учнів щомісяця, та поступово нарощувати цей обсяг.

В Україні планують запустити систему сертифікації водіїв таксі
  • Соціальний освітній проект «Академія таксі OnTOP» запрошує ЗМІ, представників соціально відповідального бізнесу, а також автомобільних Федерацій, спілок та громадських організацій, до співпраці та партнерства в рамках роботи по всій Україні і за кордоном.
  • Всеукраїнський соціальний освітній проект «Академія таксі OnTOP» реалізується за підтримки Автомобільної Федерації України.
  • Автомобільна Федерація України (FAU) – громадська організація, що заснована у 1992 року та об’єднує громадян, які здійснюють діяльність в сфері автомобільного транспорту, спорту та туризму, відстоює їх права та інтереси.
  • Автомобільна Федерація України – національна федерація з автомобільного спорту з 1998 року, з 1992 року член Міжнародної Автомобільної Федерації (FIA), в тому числі Міжнародної комісії картингу FIA (CIK-FIA), суб’єкт Олімпійського руху України.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра, Реклама

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: