Skip to content

У Дніпрі презентують книгу про справу Стуса : де і коли

У Дніпрі презентують книгу про справу Стуса : де і коли

21 липня о 12.00 в інформаційному центрі «Наше Місто» за адресою вул. Старокозацька, 58 (2 поверх) пройшла прес-конференція на тему «У Дніпрі презентують книгу про справу Стуса : де і коли»

  • Біла Дар‘я — директор департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР

22 та 23 липня до Дніпра приїде відомий український журналіст Вахтанг Кіпіані разом зі своєю знімальною групою. У рамках приїзду буде знято чотири фільми та відбудеться творча зустріч і презентація книги «Справа Василя Стуса».

Кіпіані захоплюється колекціонуванням самвидаву, газет і передвиборчих матеріалів. Збирати колекцію журналіст почав 1984 року з періодичних видань Радянського Союзу, з часом додав також пресу народів, які проживали на території СРСР, та видання діаспори. Колекція налічує понад 32 тисячі найменувань різних видань і складає понад 150 тисяч примірників, багато з яких є рідкісними та унікальними. Для ознайомлення з ними Вахтанг Кіпіані організовує тематичні виставки. 2015 року на основі зібрання створено Музей-архів преси у Києві.

Дніпро стає майданчиком для знайомства мешканців та гостей міста з абсолютно різними за захопленням видатними діячами України. Минулого місяця до нас завітали відомий казкар Сашко Лірник, фронтмен гурту «Антитіла: Тарас Тополя. А зараз до нас завітає Вахтанг Кіпіані.

Запрошуємо всіх мешканців нашого міста приєднатися і відвідати творчу зустріч та презентацію книги 22 липня о 18.00, бульвар Театральний (біля фонтану театра ім. Т. Шевченко). У рамках презентації автор книги проведе автограф-сесію.

Про усі новини або зміни ви можете дізнатися на нашій сторінці у  Facebook — Департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання за посиланням.

  • Каюк Дмитро — історик

Я згоден, що для міста це буде неабияка подія. Тому що це ще одна можливість для пересічної людини, яка в повсякденному житті не замислюється над глибоким, доторкнутися до, скажімо, лабораторії історика та письменника. Тому що в цьому випадку йдеться не просто про книгу, а про збірник документів. Тобто це буде не інтерпретація автором подій минулого пов’язаних з життєдіяльністю Стуса. Тобто людина, яка хоче зрозуміти, що тоді відбувалося і який резонанс це має сьогодні, має змогу це зробити, ознайомившись зі збіркою. У людини немає змоги когось звинуватити, вона сама зможе зробити висновки. А для людини це важливо. Чому? Тому що ми продукти того часу, а люди похилого або середній віку, які жили тоді, сьогодні є носіями тих поглядів та звичок. Це впливає і на те покоління, яке народилося вже в незалежні часи. Коли ми думаємо, що позбулися пережитків минулого, то це не так. На жаль, через батьків та близьких вони в нас зберігаються.

А якщо ми згадаємо творчість Василя Стуса, то, як писав один його критик радянських часів, «автор зображує радянську людину без голови, таким тобі манекеном, який грає в театрі». Та ми  знаємо, що відсутність критицизму та раціонального мислення, яке прищеплювалося з народження ряданською системою, зберігається і сьогодні.

Тому дуже важливо, щоб містяни доторкнулися до творчості Вахтанга Кіпіані. Зараз це стосується саме  книги про Василя Стуса. Та зрозуміли, що відбувалося тоді і чому ми саме сьогодні ось такі. Плюс сама по собі фігура Василя Стуса знакова для української історії. По-перше, це поет, без якого неможливо увиявити українську культуру.  По-друге, це людина, яка не побоялася відкрито боротися за Україну. Та один із небагатьох, хто пожертвував собою.

Категория: Новости Днепра, Пресс-центр

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: