Skip to content

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

13 липня об 11.00 в інформаційному центрі «Наше Місто» за адресою вул. Старокозацька, 58 (2 поверх) пройшла прес-конференція на тему «Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів». 

Людмила Копиленко, речниця патрульної поліції:

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

Сьогодні б ми хотіли привернути увагу водіїв та всіх учасників дорожнього руху до проблеми керування транспортними засобами у стані сп’яніння. На жаль, водіїв, які порушують це правило, не меншає. Щотижня патрульні фіксують близько 100 — 130 випадків керування транспортними засобами у стані сп’яніння — як алкогольного, так і наркотичного. Влітку ця цифра збільшується. Але основне, що хочеться донести усім, — це те, що водій, який дозволив собі сісти за кермо після вживання алкоголю — це потенційний убивця, він несе загрозу не лише собі, але й іншим людям. За 6 місяців цього року на території обслуговування Дніпропетровської області зареєстровано 330 ДТП за участю осіб, які перебували у нетверезому стані. 30 таких ДТП з постраждалими, у яких 37 осіб травмовано та З особи загинули. Працівниками поліції Дніпропетровської області з початку 2021 року складено 6395 протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 130 КУпАП (керування транспортним засобом особами, які перебувають у стані сп’яніння). Хочемо нагадати, що відповідальність за подібне правопорушення вже давно збільшена, хоча не всі водії й досі знають про це, а деяких можливо це не надто лякає. Якщо водій керуватиме транспортним засобом у стані сп’яніння, по-перше, йому доведеться сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень плюс позбавлення права керуванняТЗ на один рік.

Якщо подібне повториться, то штраф уже складе 34 тисячі гривень плюс позбавлення права керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого або адмінарешт на десять діб з позбавленням права керування ТЗ на три роки.

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

Якщо це не допоможе, то водія змусять заплатити 51 тисячу гривень плюс позбавлення права керування ТЗ на десять років з конфіскацією ТЗ або адмінарешт на п’ятнадцять діб з позбавленням права керування ТЗ на 10 років з конфіскацією ТЗ.

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

Ольга Вовк, завідуюча кабінетом медичних огладів станів сп’яніння з функціями ПДВ:

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

У нас дозволена доза алкоголю — це 0,2 проміле або це одна пляшка неміцного пива. Але все ж таки не потрібно сідати за кермо, якщо ви щось випили. Алкоголь попадає у кров, кров омиває головний мозок, це наше центральна нервова система. Тому алкоголь та наркотичні речовини  знижують швидкість реакції, маневреність, концентрацію. За останній час статистика невтішно виросла. Порівняно з минулим роком десь в 2,5 рази підвищилась загальна кількість медичних оглядів, з них 75% контроль тверезості водіїв. Та хочу зауважити, що десь у чотири рази підвищена виявляемість наркотичних речовин з алкоголем у крові.

Алла Малиновська-Поправка, Заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю:

Нетверезі водії: статистика, факти і штрафи, тестування алкоокулярів

Під час виконання своїх службових обов’язків займаюся профілактикою  таких правопорушень. Хотілося б, щоб громада розуміла, що профілактувати можна та навіть необхідно. Іноді достатньо давати людям інформацію. Одним із таких способів є алкоокуляри. Вони розроблені для того, щоб імітувати стан сп’яніння. Тобто водій має змогу дізнатися, як це — керувати на підпитку. До цих алкоокулярів у нас є спеціальна доріжка перешкод.  Ми задаємо завдання, а людина, надягнувши спеціальні окуляри, повинна їх виконати. Під час тесту ми притримуємо водія, бо його дуже хитає.

Категория: Анонсы пресс-центра, Новости Днепра, Пресс-центр

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: