Skip to content

Журналіст із Дніпра: «Північні сусіди роблять з покидьків героїв»

Журналіст із Дніпра: "Північні сусіди роблять з покидьків героїв"

Фідель Сухоніс родом з Дніпра. Він український письменник, член Національної Спілки письменників України, журналіст, телеведучий, дослідник української діаспори в США. Нещадавно він презентував нову збірку оповідь, присвячену темі війни на Донбасі під назвою «Чужа молитва».

Журналіст із Дніпра: "Північні сусіди роблять з покидьків героїв"

«Я хотів сказати, що збірка за статусом — це збірка оповідань, художня річ але так склалося, що всі ці оповідання настільки життєві, що, скажімо, саме життя несе у таку ситуацію, коли вони виглядають документально, тому що люди, які працювали над збіркою, постійно мене перепитували або уточнювали деталі. Але це все вигадано. Герої і ситуації, я глибоко переконаний, виникали залежно від того чи іншого оповідання. Збірка складеться із 7 оповідань. І я б хотів заначити такий момент, що, окрім оповідань, які присвячені суто військовим діям на Донбасі, є оповідання «Made in Russia», «23 лютого», які торкаються болючої для України теми національного нігілізму», — зазначає він.


Автор каже, що напівсвідомо написав збірку в художньому стилі, щоб зменшити відповідальність автора.

Журналіст із Дніпра: "Північні сусіди роблять з покидьків героїв"

«Адже описувати життя чи ту чи іншу людину, писати про війну — це дуже відповідально та складно. Я думаю, могли виникнути ситуації, коли були б порушені етичні норми, а художня форма дозволяє бути більш розкутим. Коли я писав збірку, то хворів на коронавірус. Але я зрозумів, що мої проблеми, мій стан, моя недуга — це така дрібничка в порівнянні з тим, що переживали ці люди та переживають, на превеликий жаль, сьогодні. Тому коронавірус і допоміг якось налаштуватись на потрібну хвилю», — каже Фідель.


Публікація збірки стала можлива завдяки 96 відділу «Союзу українок Америки».

«Ми всі знаємо, наскільки наша діаспора, так звана Західна та не тільки Західна сьогодні поділяє оці всі біди, які переживає Україна з огляду на війну на Донбасі, і в різний спосіб допомагає. Збірка — це мій спосіб сказати слова вдячності та підкреслити подвиг людей, які захищають нащу державу, які дали нам можливість жити нормальним життям. Ми просто повинні дякувати тим людям. І не забувати, що в країні йде 7 рік війна. І Північний сусід робить з покидьків героїв. Чому ми, маючи справжніх героїв серед нас, забуваємо говорити, писати про них? Це варто робити, незалежно від того, ви письменник, журналіст чи просто громадянин України!» — зазначає автор.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: