Skip to content

Фортеця добра: у Петриківці відкрито малий груповий будинок

Четверо дітлахів смт Петриківка, котрі позбавлені батьківської опіки, тепер мешкатимуть у сучасному і комфортному малому груповому будинкові. Це — альтернативна форма застарілим інтернатам та дитячим будинкам. У МГБ умови життя максимально наближені до сімейних. Колектив будинку тут — наче одна велика родина.

«За даними служби у справах дітей, в нашій області проживає 8 тисяч 557 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2100 дітей – сироти. Символічно, що саме сьогодні — у День захисту дітей ми відкриваємо установу, фахівці якої стоятимуть на варті інтересів малечі, котра лишилась без родини. Головна відмінність МГБ від інтернатів — те, що тут проживає не більше 10-ти вихованців. Або не більше 8-ми, якщо це діти з особливими потребами та інвалідністю. Вони продовжують відвідувати звичайну районну школу, гуртки і секції та користуються послугами місцевої районної лікарні за необхідностю», — пояснив голова обласної ради Микола Лукашук.

«Раніше діти-сироти Петриківського району вимушені були перебувати у різних інтернатах області, а деякі — навіть у сусідній Полтавській. Тож зведення нового сучасного будинку у цьому населеному пункті є вкрай важливим проєктом», — додала заступниця голови ДніпроОДА Ольга Горб.

Наразі в Петриківському МГБ мешкатиме 4 вихованця. За кожним закріплений наставник. Це ключова фігура для дитини в спілкуванні, побудові довірливих відносин, наданні допомоги. Дитина бере участь в придбанні одягу для себе, приготуванні їжі, хатніх обов’язках, може завести домашнього улюбленця. Вихованці отримують кошти на кишенькові витрати.

«Наголошую, що МГБ — це тимчасова інстанція. Доки діти перебувають тут, громада та фахівці соціальної сфери продовжують шукати родичів дитини або нову родину для неї: опікунів, усиновителів, прийомну сім‘ю. Наша мета — аби у дітей з‘явились мама, тато, любляча родина», — зазначила селищна голова Наталія Коваленко.

Шефство над дітьми Петриківщини взяли не тільки співробітники новоствореної установи, а й місцеві депутати. Вони зголосилися допомагати малечі і ділом (фінансово), і словом. Мовляв, час від часу приїжджатимуть в гості аби поспілкуватися, поділитися досвідом, провести разом час.

«Подібні до Петриківського, МГБ незабаром відкриємо й у селі Раївка Синельниківського району, Богданівці, Кам’янському та Покрові. В Солоному малий груповий будинок працює вже пів року. На 2021 рік в обласному бюджеті закладено 2 380 000 грн на проєктні та будівельні роботи по зведенню МГБ», — розповів Микола Лукашук.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: