Skip to content

Патронатна сім’я у Дніпрі як форма сімейного виховання: особливості влаштування дітей

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Патронатна сім’я у Дніпрі як форма сімейного виховання: особливості влаштування дітей

18 травня об 10:00 в інформаційному центрі «Наше Місто» за адресою вул. Старокозацька, 58 (2 поверх) пройшла прес-конференція на тему «Патронатна сім’я у Дніпрі, як  форма сімейного виховання: особливості влаштування дітей».

Патронатна сім’я у Дніпрі як  форма сімейного виховання: особливості влаштування дітей

Сергеєва Ліна Володимирівна — Начальник відділу обласного центру соціальних служб

Із 2017 року в Україні на законодавчому рівні з’явилося така сімейна форма влаштування дітей, як патронатна сім’я. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг із догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини. Він не повинен перевищувати 3 місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим ніж 6 місяців.

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 01.01.2021 р. —  10 945 грн оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї).

На дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.01.2021 р. — 4 802 грн, для дітей віком від 6 до 18 років —5 987 грн).

Литовченко Алла Володимирівна — директор Дніпровського міського центру соціальних служб: Щороку у Дніпрі близько 100 дітей, що потрапляють у складні життєві обставин, розміщуються до комунальних закладів соціального захисту Дніпровської міської ради . Підстави вилучення таких дітей із сім’ї можуть бути дуже різними: від хвороби батьків, скрутного матеріального становища, неможливості з тих чи інших причин забезпечити дитині нормальні умови до випадків, коли стосунки в родині на фоні, наприклад, зловживання кимось із батьків алкоголем чи наркотичними речовинами, починають становити небезпеку для життя, психологічного і фізичного здоров’я дитини.

Якщо органи опіки вбачають перспективу нормалізації обстановки у сім’ї в майбутньому, налагодження матеріального побуту та здорового клімату в родині, патронатна послуга є ідеальним інструментом для надання такій дитині допомоги. Завдяки патронату вони зможуть отримувати реабілітаційні послуги у сім’ях, що значно підвищує якість та скорочує час реабілітації, запобігає отриманню дитиною моральної травми від розлуки з родиною, оскільки ця послуга передбачає можливість вільного спілкування з біологічними батьками. Фактично патронатна сім’я може стати тим самим рятівним колом, що допоможе дитині з мінімальними наслідками пережити скрутні часи та дасть можливість повернутися в сім’ю.

Якщо сім’я все ж не виявляє потенціалу до змін та бажання повернути дитину у рідний дім, для неї обов’язково знаходять саме сімейну альтернативу – опікунів, прийомних батьків, усиновителів. Рішення щодо її подальшої долі ухвалюється з огляду на те, що є найкращим саме для цієї дитини. Таким чином, за будь-яких обставин малеча уникає інтернатних закладів, які у багатьох країнах світу визнані травматичною для дітей практикою.

Гутник Олена Миколаївна — патронатна вихователь: Зараз у мене на вихованні хлопчик 11 років. Це вже третій мій вихованець. Жодного разу не пошкодувала, що стала патронатним вихователем. І стати ним нескладно: побачила інформацію у ЗМІ подзвонила, дізналася які документи необхідно, пройшла відбір і навчання. І ось допомагаю дітям. Це щоденна праця. Кожна дитина унікальна і до кожної потрібно знайти свій ключик. Мені дуже допомагає моя рідна дочка, вона з розумінням поставилася до такого рішення. Маю велику надію, що хлопчик повернеться до рідної мами. Ми кожен день із нею зідзвонюємося і бачимося. Видно, вона теж хоче повернути сина.

Якщо вас виникли питання або ви хочете стати патронатним вихователем звертайтеся в Дніпровський міський центр соціальних служб за номером +38(056)767 18 46 та у Дніпропетровський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — +38 056-370-48-19; +38050-599-35-46.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: