Skip to content

Отруєння грибами у Дніпрі: статистика, факти та перша допомога

Отруєння грибами у Дніпрі: статистика, факти та перша допомога

17 травня об  11:00 в інформаційному центрі «Наше Місто» за адресою вул. Старокозацька, 58 (2 поверх) пройшла прес-конференція на тему «Отруєння грибами у Дніпрі: статистика, факти та перша допомога».

Шинкаренко Микола Дмитрович – завідувач центру по лікуванню гострих отруєнь КНП «Міська клінічна лікарня №4» ДМР: Настало різке потепління, отже, в лісах і посадках з’явиться багато грибів. І не зайвим буде нагадати, як себе поводити та що можна їсти, а що ні.

Отруєння грибами у Дніпрі: статистика, факти та перша допомога

На щастя, цього року в нашій області не зафіксовано масових отруєнь грибами. Були роки коли фіксувалося по 100-150 осіб за рік. Зараз ця цифра в діапазоні від 14 до 8 випадків, летальних 1, а раніше було 22.

На сьогодні по Україні зафіксовано 2 важких випадки. Мама зібрала гриби та нагодувала ними дітей. Зараз молодший малюк лежить в лікарні з діагнозом гепатит, йому,  зі слів лікарів, потрібна пересадка печінки.

Перше, що пораджу, якщо ви любите таке полювання, — це або навчитися самим розбиратися в грибах, або піти з фахівцем, який вам допоможе. Із 220 видів грибів тільки 5-6  їстівні.

Отруєння грибами у Дніпрі: статистика, факти та перша допомога

Якщо ви хочете отримати задоволення від грибного полювання і залишитися здоровим, я рекомендую походити лісом, позбирати гриби, послухати пташок. Коли зберетеся йти, залиште все зібране біля дерева. Білки і їжачки їх з’їдять, а ви купіть гриби в супермаркеті та приготуйте.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після вживання, так і протягом кількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювота, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій і марення.

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою або прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г / кг маси тіла). До приїзду швидкої дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води або холодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу або молочні та кисломолочні продукти, Це може прискорити всмоктування токсинів. Ні в якому разі не можна займатися  самолікуванням — це може бути смертельно небезпечним. При перших же симптомах потрібно викликати швидку. Але краще не наражати на небезпеку себе та своїх рідних, особливо дітей, і відмовитися від споживання дикорослих грибів.

Якщо ви все-таки хочете відправитися в ліс по гриби, то пам’ятайте: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів; не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: