Skip to content

З прийняттям профільного закону земельна децентралізація тільки починається, – член політради «Пропозиції» І.Фурсенко

Законопроект про земельну децентралізацію, на ухваленні якого наполягала партія «Пропозиція», нарешті став законом. Він має виправити юридичні колізії роботи ринку землі, а також врегулювати реалізацію переважного права орендаря на купівлю та електронні земельні торги, пояснив член головної ради політичної сили Іван Фурсенко.

Водночас, за його словами, процес передачі громадам контролю над головним ресурсом країни тільки починається. На черзі – низка важливих питань, які потребують негайного законодавчого вирішення.

З прийняттям профільного закону земельна децентралізація тільки починається, – член політради «Пропозиції» І.Фурсенко

«Насамперед йдеться про консолідацію земель. Це комплекс організаційних, правових та землевпорядних заходів для усунення недоліків ділянок, через які Дергеокадастр не може їх зареєструвати. Друге: потрібно ухвалити законопроект про продаж земельних ділянок або прав на них через електронні аукціони. Окрім того, ми виступаємо за скасування інституту права постійного користування – усі мають зареєструвати свої земельні ділянки в Державному земельному кадастрі і сплачувати за це, як мінімум, земельний податок. Третя і одна з головних проблем – врегулювання питання орендарів. Адже громади отримали в спадок від Держгеокадастру, обласної чи районної адміністрації земельні ділянки, які вже здані в оренду, особливо, в довгострокову з мінімальною ставкою 3%. Її треба піднімати принаймні до 8%. Але у громад немає важелів впливу на цих землекористувачів. І останнє – це питання про оподаткування одноосібників. Адже часто великі площі обробляються єдиним масивом. А це, фактично, ухиляння від сплати податків», – пояснив пропозиціонер.

Джерело

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: